De clubkampioenen van GTV Ammerzoden op het podium. Ook de andere gymnasten kunnen trots zijn.
De clubkampioenen van GTV Ammerzoden op het podium. Ook de andere gymnasten kunnen trots zijn. (Foto: Lisette Plaggenborg)

GTV Ammerzoden volgt trends

Als bestuur moet je weten wie je leden zijn en wat je ze kunt bieden. Lukt het altijd om alle agendapunten af te werken en daarnaast de wekelijkse trainingen en side-events te organiseren? Gym Turn Vereniging Ammerzoden werd 32 jaar geleden opgericht. En, hoe bijzonder: is nu sterk groeiend. Wat is hun 'geheim'?

door Jetty Duister

Ammerzoden - Verenigingsleidster en bestuurslid Marion Kooijman (53) is de juiste persoon om het gesprek daarover aan te gaan. Zij is één van de oprichters van de club en geeft twee uur per week les aan kinderen in de leeftijd van 3 ½ - 6 jaar. "Daar krijg ik energie van en dat is voor mij bepalend om het te blijven doen. Vroeger gaf ik kinderen van GV De Brug - Hedel les én een groep dames in Ammerzoden, waar geen gymvereniging was. Het idee om een gym turnclub op te richten ontstond tijdens damesdagje uit." Sindsdien is Kooijman, naast haar werk als gastvrouw bij Schouten & Nelissen, het gezinsleven en gym juf ook nog druk als bestuurder.

Eigen meiden geven les
Om les te mogen geven moet je bevoegd zijn. De KNGU-licentie moet jaarlijks ge-update worden met vers behaalde punten. Ook als je al 32 jaar lesgeeft. De vereniging wil dat kinderen veilig kunnen sporten. Daar hoort goed materiaal en gekwalificeerd kader bij. "Om de oudere jeugd bij de club betrokken te houden, vragen we de meiden om les te geven. Ze kunnen een cursus assistent-trainer volgen. En wij hebben een groep enthousiaste meiden die dat oppikt en daar zijn we blij mee. Over vrijwilligers mogen we niet klagen, zolang het gaat om af en toe meehelpen bij een evenement of wedstrijd. Een ander verhaal is: bestuurders. Daar zou ik graag een oproep voor doen. We redden het nog wel, maar meerdere handen zouden al het werk lichter maken." En er is veel 'werk'. De club heeft zeven verschillende groepen: vier in verschillende leeftijdsgroepen, een aparte wedstrijdgroep met 38 gymnasten, een springgroep én 50 freerunners die als groep het sterkst groeit.

Freerunning
Is er iets veranderd met betrekking tot het bewegen van kinderen? "Absoluut. Kinderen bewegen steeds minder. Behalve hun duimen dan! Ik zie in mijn lessen dat kinderen daar last van hebben. Er wordt gewoon minder buiten gespeeld: gewoon rennen, hinkelen of touwtjespringen. Kinderen kunnen daardoor motorisch gezien achterlopen. Een simpele koprol lukt dan niet, op hoogte iets doen of apenkooien is soms eng. Freerunning heeft voor ons een nieuwe groep, vooral jongens, binnengehaald. De trainster uit Eindhoven had jongens daar op les. Die trend maakte anderen enthousiast en nu hebben we drie volle groepen. Vrijdag hebben ze een clinic gegeven in Zaltbommel bij de opening van het Waterplein. Daar zijn flyers uitgedeeld, want we menen dat er belangstelling is voor een vierde groep. " Freerunnen is volgens Kooijman geen apenkooien, noch dans, maar een echte sport. En ja, de hiphopbeats knallen dan wel door de sporthal in Ammerzoden. Leden van heinde en ver krijgen inmiddels les van coach Luuk en twee assistenten. GTV Ammerzoden heeft met deze stoere sport 'een gat de markt' gevonden en heeft daarmee een regionale functie.

Druk weekend
De club had het erg druk vorig weekend. Zaterdags werden de clubkampioenschappen voor de gymnasten gehouden. Naast de basistoestellen die voor schoolgym verplicht zijn, heeft GTV Ammerzoden ook een balk, airtrack, tumblingbaan en een Pegasus. "Die kostbare toestellen moet je hebben als je een wedstrijdgroep hebt. Gelukkig hebben we sponsoren die ons dat gunnen, maar er kunnen er altijd bij op het sponsorbord in de sportzaal! Zaterdag was voor sommigen hun eerste wedstrijd. Een spannende dag dus." De oefeningen werden door een officiële jury beoordeeld. De kersverse clubkampioenen zijn Lex Veen bij de kleuters, Isa Deckers (recreanten), Eva van den Oord (selectie jong) en bij wedstrijdgroep won Jikke van de Wiel. "Deze dag organiseren we als bestuur samen met onze vrijwilligers vooral om familie en vriendinnen te laten zien waar we mee bezig zijn. En vooral hoeveel plezier de kinderen hebben, want dat is voor ons wel het belangrijkste."

"Op 4 november wacht ons een overleg met clubs uit de regio." Samen met verenigingen uit Gameren, Aalst, Brakel, Zaltbommel, Kerkdriel, Bruchem, Rossum en Haaften organiseren ze de wedstrijden voor recreanten om de Bommelerwaard Cup in de Kreek in Kerkdriel. "Iedere vereniging doet iets en door dit samen te doen, hebben we al jaren een mooi groot evenement."

Veilig sportklimaat
De organisatie zal steeds meer te maken krijgen met nieuwe taken die wettelijk verplicht zijn. Ook heeft iedere vereniging en vrijwilliger met meer regels te maken. Zijn die goed willende bestuurders nog enthousiast? "Ja, dat wel, maar het klopt dat het er allemaal niet makkelijker op wordt. We willen dat iedereen lid kan worden. De kosten van het lidmaatschap zijn laagdrempelig en stichting Leergeld kan indien gewenst meedenken. Sporten met een beperking? Dat kan wel als we één op één begeleiding kunnen garanderen. Hoewel we aan alle nieuwe wettelijke voorwaarden voldoen, blijft het lastig. Wat te denken van wie mag wel op de foto voor onze facebookpagina en wie niet? De oplossingen uit mijn werk gebruik ik dan weer bij de club." Marion Kooijman weet dat de verantwoordelijkheden groot kunnen zijn, maar gaat de uitdaging samen met andere bestuurders niet uit de weg. "Wij voegen iets toe; school en zwemles moet en de rest mag leuk zijn. Voor een kijkje 'hoe leuk dan' en proeflessen zijn kinderen altijd welkom."

Meer informatie vind je op gtvammerzoden.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden