Kopje Geluk is elke derde woensdag van de maand bij woonzorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel.
Kopje Geluk is elke derde woensdag van de maand bij woonzorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel. (Foto: Jerney Looijen)

Gouden momenten bij Kopje Geluk

Baby's en ouderen, een kopje koffie en een ongedwongen sfeer. Vier pijlers die de basis van 'Kopje Geluk' neerzetten. In woonzorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel, staan deze vier elementen elke derde woensdag van de maand op het programma en vullen de recreatieruimte.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Schuifelend achter de rollator komt ze binnen lopen en kijkt nieuwsgierig om de hoek, in de recreatieruimte van de Wielewaal spelen enkele kinderen op de grond. De vrouw achter de rollator kijkt met een glimlach naar het tafereel en gaat er even bij zitten. In de kring om de kinderen heen zit mevrouw Luites, ze heeft een prentenboekje op schoot en ondertussen schaterlacht ze om een peutertje die een bal in haar richting schopt. Aan de andere kant zit een 97-jarige meneer een spelletje te spelen met een tweejarig meisje, samen genieten ze van het spel. Gouden momenten op de derde woensdag van de maand in de Wielewaal.

Oprechte aandacht
Kopje Geluk is de droom van Jerney Looijen. Ze vertelt dat het idee vorig jaar december ontstond. Ze is zelf moeder van twee jonge kinderen en ze ging een keer koffie drinken bij Boefjes & Barista's in Den Bosch, een café in een woonzorgcentrum. "Dit was zo mooi", vertelt Looijen met glinstering in haar ogen. "Een dementerende dame had mijn kind vast en ik zag haar genieten. Zo simpel, oud en jong samen, maar het liet me niet meer los." Looijen ging op zoek voor mogelijkheden in Zaltbommel en zocht contact met woonzorgcentrum De Wielewaal. Zij waren direct enthousiast. "Iedereen is welkom, er moet niets. Oudere mensen genieten van de kinderen. Er is oprechte aandacht op een plaats die van betekenis is." Looijen begroet nieuwe ouders die binnen komen en terwijl we samen naar de spelende kinderen kijken en jonge moeders die met de ouderen in gesprek zijn, zegt Looijen: "Dit was een droom, en die is werkelijkheid geworden. Hier is oprechte aandacht voor elkaar en ik hoop dat zich dit als een olievlek mag verspreiden en steeds mag verder groeien."

Geen oordeel
Een oudere dame zit genietend rond te kijken. Dan mag de vier maanden oude Tavin even bij haar op schoot. Zijn moeder verliest hem niet uit het oog, maar mevrouw geniet. Met haar gezicht voelt ze even aan de zachte babyhaartjes en haar ogen stralen goud. Moeder Sanne van Belkum uit Hedel geniet zelf ook en zegt: "Het is zo leuk om de ouderen te zien genieten. Het is zo klein, maar zo'n groot plezier." Looijen legt uit: "Deze knideren in de leeftijd van 0 tot 4 jaar hebben nog geen oordeel over wat ze zien. Een rolstoel schrikt niet af. En dat maakt het zo onbevangen en spontaan, waar we allemaal van genieten." Activiteitenbegeliedster Corinda maakt ondertussen foto's: "Die willen ze later terug zien, want dit zijn voor de ouderen echt genietmomentjes", vertelt ze. "Kinderen spreekt hen aan. Ouderen zijn graag in hun vertrouwde omgeving, maar dit doorbreekt en maakt ze betrokken."

Vanaf de zijlijn zie ik de groep aan. Kinderen die in het midden spelen, moeders die koffie drinken en met de ouderen praten en de ouderen die stralend genieten van de spelende kinderen voor hun voeten. Vanaf de rug zie ik een oude rimpelige hand, voorzichtig een babyhandje vast pakken. De oude vingers strelen over de kleine babyvingertjes, dit zijn kostbare momenten. Dit is goud waard!

Kopje Geluk
Kopje Geluk is een maandelijks ontmoetingspunt voor moeders en kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar op een plek van betekenis; woonzorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel.

Het volgende Kopje Geluk is op woensdagochtend 16 oktober. Meer info vind je op praktijkdeglinstering.nl/kopjegeluk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden