Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Bewoners planten bomen en struiken

Bewoners uit het buitengebied van Zaltbommel planten binnenkort meer dan 3.000 struiken en 90 bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject Zaltbommel in het Groen. De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 9 november om 11.00 uur bij het Hippisch Centrum Bommelerwaard, Jan Stuversdreef 3 in Kerkwijk.

Kerkwijk - Gemeente Zaltbommel en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseerden in mei een informatieavond over het versterken van landschap en biodiversiteit middels aanleg van inheemse beplanting op eigen terrein. 23 bewoners hebben zich aangemeld en meegedaan. Zij gaan ruim 3.000 struiken zoals de sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aanplanten en ook nog eens 90 knotbomen en hoogstamfruitbomen.

Vanaf 10.45 uur is er koffie en thee. Wethouder Gijs van Leeuwen helpt bij het uitdelen van de eerste bomen aan de deelnemers. Adviseur Femke Wolthaus geeft een plantinstructie aan de deelnemers.

Streekeigen en aantrekkelijk voor diersoorten
De uitvoering van dit project is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Alle deelnemers aan het project zijn door Wolthaus van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden.

Het gaat om bomen en struiken die in het landschap passen en in ons land voorkomen. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Subsidiemogelijkheden
Bewoners deden een eigen bijdrage en konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente Zaltbommel en de provincie Gelderland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden