Leerkrachten van de Franciscusschool, De Spelwert, De Walsprong, De Leiboom en Toermalijn vormen samen een zwijgend lint van protest.
Leerkrachten van de Franciscusschool, De Spelwert, De Walsprong, De Leiboom en Toermalijn vormen samen een zwijgend lint van protest.

Juffen en meesters staan héél stil

Juf Rita staat woensdag 6 november in Amsterdam op de barricades. Haar collega's van de Franciscusschool Zaltbommel niet. Die staan deze dag in hun eigen schoolgebouw stil bij de problemen in het onderwijs. Héél stil zelfs. Samen met leerkrachten van De Spelwert, De Leiboom, De Walsprong en Toermanlijn vormen zij in de gangen en lokalen een zwijgend lint van protest. De maat is vol. Dat willen ze op deze landelijke stakingsdag 'showen'.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Het is een mannequin challenge: een korte video van mensen die in een bepaalde houding lijken te zijn bevroren. Op deze manier willen de leerkrachten letterlijk stilstaan bij de grote problemen in het onderwijs. Het is beslist geen ludieke actie, benadrukken ze, maar bittere ernst.

Wat kun je als leraar op zo'n landelijke stakingsdag doen? Thuisblijven? Afreizen naar de protestdemonstratie in Amsterdam? Of naar Den Haag?

Uitleggen
Meesters Jan Piels van OBS De Spelwert en Bart Broos van de Franciscusschool besloten hun stem vooral lokaal te laten horen. Ze willen uitleggen waarom ze niet tevreden zijn met die 460 miljoen die de week ervoor door de overheid werd toegezegd. Duidelijk maken wat ze vooral dwarszit. Daarom riepen ze de leerkrachten van Zaltbommelse basisscholen op om op deze woensdag samen aandacht te vragen voor de schrijnende situatie in het onderwijs.

Zo'n veertig leerkrachten geven hieraan gehoor. Met een kop koffie in de hand delen ze hun ervaringen en kijken ze samen naar een deel van het debat in de Tweede Kamer over de toekomst van het onderwijs. Allemaal zitten ze in hetzelfde schuitje. Dus veel woorden hebben ze eigenlijk niet nodig. Het lerarentekort is op hun scholen akelig merkbaar. Bij uitval van een collega is het vrijwel onmogelijk vervanging te regelen. De invalpool is nu al leeg, terwijl de winter nog moet aanbreken, met de bijbehorende griepgolven. Ze houden hun hart vast.

De klassen zijn groot en de problematiek van de leerlingen is divers. Onmogelijk om in je eentje alle leerlingen de aandacht te geven die ze verdienen. Passend onderwijs? Graag. Maar hoe dan? Het ontbreekt aan menskracht en middelen. Ook de salariskloof tussen het primair en voortgezet onderwijs zit de leerkrachten dwars. En wie maakt de geldstromen eens inzichtelijk? Meesters Jan en Bart vragen de aanwezigen om op een wit vel hun grootste grieven of wensen te schrijven en daarna een plek te kiezen in een lokaal of gang. Het is ongewoon stil in de school als de mannequin challenge wordt opgenomen. 'Passend onderwijs, mag daar ook passend loon bij', 'Geef mij tijd voor kwaliteit', 'Te weinig leerkrachten', 'Ik staak voor de kinderen', 'Teveel zorgleerlingen', 'Mogen wij de regie weer terug!': de camera registreert alle hartenkreten. Het filmpje wordt op social media gedeeld. Zal het de toekomst van het onderwijs beïnvloeden? 'Het is 2 voor 12'. Hopelijk realiseren ze zich dat in Den Haag ook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden