Ashwin van Santen, Deborah Groeneveld, Isa Kaasjager, Joram van Beem, Koos Pennings, Kyra van Gilsen, Marit van Beek, Naomi en Sjoerd van Eck vertrekken volgend jaar Bolivia.
Ashwin van Santen, Deborah Groeneveld, Isa Kaasjager, Joram van Beem, Koos Pennings, Kyra van Gilsen, Marit van Beek, Naomi en Sjoerd van Eck vertrekken volgend jaar Bolivia.

Speculaaspoppen verkopen voor Bolivia

Tien jongeren, een berg enthousiasme, graag iets willen beteken en klaar voor avontuur. De vier pijlers van een jongerengroep die komende zomer met een project van World Servants op reis gaat naar Bolivia.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - Jong en energiek, vol plannen, dromen en een grote dosis passie en enthousiasme dat kenmerkt de groep met jongeren die komende zomer op reis wil naar Bolivia. Geen vakantiereisje, maar een reis waar ze iets willen betekenen voor een ander. "Ik wil iets betekenen en ik besef dat ik heel klein het verschil kan maken", zegt de 16-jarige Kyra van Gilsen uit Gameren.

Reisleider en kartrekker Cees Versteeg uit Delwijnen vertelt dat hij elk jaar, soms meerdere keren per jaar op reis gaat met een projectgroep van World Servants. Een aantal jaar geleden zei een moeder tegen hem dat haar dochter ook zo graag met zo'n werkvakantie mee wilde. Maar omdat haar dochter in een rolstoel zit, dacht ze dat dit niet mogelijk was. Dit liet Versteeg niet los en hij ging in gesprek met World Servants. Het resultaat is er; komende zomer gaat ook zij mee op reis. De 15-jarige Deborah Groeneveld uit Welseind, glundert als Versteeg dit vertelt. "Ik heb er zin in!", zegt ze.

Joram van Beem uit Kerkwijk vertelt dat hij hoopt dat ze echt iets kunnen bouwen. "Ik wil graag klussen. Er is ook kinderwerk, maar dat mogen de meiden doen. Het samen bouwen met de bevolking daar lijkt me mooi." Versteeg knikt en vertelt hoe waardevol dit is, om samen met de dorpsbewoners daar, daadwerkelijk iets op te bouwen. Dit geeft energie aan alle partijen.
Ook de 15-jarige Iza Kaasjager gaat mee op reis, maar zegt eerlijk: "Het lijkt me soms best lastig. Ik denk dat ik mijn familie ga missen en het zwemmen. Ik train nu drie keer in de week en dadelijk drie weken niet." Deborah geeft toe dat ze hoopt geen enge beesten tegen te komen, "want dan ga ik echt gillen hoor!" Ashwin van Santen uit Hedel, luistert stil naar het enthousiasme van de jongeren. Hij gaat voor de zevende keer mee op projectvakantie en weet wel wat hem te wachten staat. "Deze reis laat je niet los", zegt hij.De 16-jarige Sjoerd van Eck uit Bruchem vertelt over het project in Bolivia, in Santa Mara, waar de reis heen gaat. "We hopen wat te kunnen doen in kinderwerk, maar ook echt iets mee opbouwen in het dorp. We zullen met jongeren daar in contact komen en dan kunnen we wel geld sturen, maar echt aandacht geven is veel mooier!"

De 16-jarige Koos Pennings uit Bruchem moest voor zijn opleiding media & applicatie ontwikkeling voor het vak 'loopbaan en burgerschap' zich verdiepen in de handel en economie van een land. Hij koos voor Bolivia om zo al veel meer over het land te weten komen en deelt dit ook met de groep. Met elkaar willen ze hun schouders er onder zetten, want de reiskosten dragen ze zelf, maar er moet ook een groot bedrag geld op tafel komen voor het project om in Bolivia ook daadwerkelijk iets te kunnen betekenen.

Verschillende acties werden al georganiseerd. Ze begonnen het jaar goed met de nieuwjaarsduik waarvoor ze zich lieten sponsoren. Ze beginnen allemaal weer te grinniken om Koos. Hij maakt de duik in een mooie bikini. "Ja", lacht hij, "dat leverde extra sponsorgeld op." "En mooie foto's!", grinniken zijn reisgenoten. De 15-jarige Marit van Beek vertelt over een nieuwe actie: Komende weken zetten ze zich in om grote speculaaspoppen te verkopen. Deze worden door de plaatselijke bakker gebakken, maar de jongeren moeten de poppen zelf inpakken en bezorgen. "Dat wordt nog een hele klus", zucht Iza. De speculaaspoppen kunnen tot 21 november besteld worden op de de eigen website: www.geef.ws/speculaaspop.

Meer informatie over de groep, hun missie en hun reis is te lezen op www.worldservants-bommelerwaard.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden