Met een blik de wijde wereld in. Anasja van Veen, hier nog wandelend in het Munnikenland, gaat straks voor War Child naar Tanzania.
Met een blik de wijde wereld in. Anasja van Veen, hier nog wandelend in het Munnikenland, gaat straks voor War Child naar Tanzania.

Anasja naar de 'Top van de Vrijheid'

Anasja van Veen is pas 22 jaar, maar heeft al heel wat doelen bereikt. Na het Altena College in Sleeuwijk koos ze voor de niet alledaagse studie Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam. Met kennis van zaken en haar ervaringen tijdens stages gaat Van Veen geld inzamelen voor War Child door de Kili Challenge aan te gaan.

door Jetty Duister

Poederoijen - Blijft even de vraag hoe de link gelegd kan worden tussen de luchtvaart en de missie van War Child. De Poederoijense legt dat graag uit: "Ik snap de vraag. Dat begint al bij de studie; die heeft niets te maken met stewardess worden, of zo. Mijn studierichting richtte zich op de logistiek op een luchthaven en het vliegverkeer. En dan met name het veiligheidsaspect. Denk bijvoorbeeld aan MH17. Daar was het wel of niet vliegen boven Oekraïne aan de orde. Die keuzes en de planning op de achtergrond is een onderdeel van mijn studie. Dat heeft natuurlijk alles te maken met conflictsituaties, geopolitiek en het creëren van veiligheid. Dat doet War Child ook. Wereldwijd groeit één op de vijf kinderen op in oorlog. Die hebben dingen gezien die ze niet horen te zien. Door veiligere plekken te ontwikkelingen helpt de stichting kinderen om de controle over hun leven een beetje op te pakken.

Veiligheid eerst
Voor haar stage vertrok ze naar Australië. Vader en moeder zagen wel wat beren op de weg, maar vonden de keuze van hun dochter belangrijker. "Melbourne was prachtig. Net als mijn stages bij Martinair, over hun steeds kleiner wordende positie in de luchtvaartindustrie en op Schiphol. Daar schreef ik mijn scriptie over. De titel: 'The future of aircraft security'. De probleemstelling en de oplossing kan ik niet delen. Wel dat wet- en regelgeving en mondiale politiek deel uit maakte van het traject." Door haar werk kan ze later bijdragen aan de veiligheid van lucht en diens havens. Iedereen kan zich daar de impact en belangrijkheid van voorstellen. "Tijdens mijn studie en stages heb ik ervaren wat conflicten kunnen doen en hoe moeilijk het is om oplossingen te vinden. Als het dan bijvoorbeeld gaat over Syrië of Israël vind ik dat soms aangrijpend. Dan voel je een stukje machteloosheid." Dat zette Van Veen aan het denken. Ze wilde iets doen en zocht naar zingevend vrijwilligerswerk. Dat vond ze en voor wat betreft haar werkzame toekomst: "Na de trip naar Tanzania ga ik een masteropleiding volgen in Leiden."

Kili-Challenge
Van Veen houdt wel van een uitdaging. Eerst leek voor haar een carrière als top volleybalster in het verschiet te liggen. Vijf tot zes keer per week trainde ze bij eredivisionist Sliedrecht. Toen haar kruisband een tweede keer scheurde, was dat einde sportverhaal. Hoewel de challenge van War Child ook best sportief is. "Op hun site las ik erover. Na een infoavond wist ik het zeker. Dit ga ik doen. Een stukje veiligheid creëren voor die kinderen. Mijn familie support me en Mountain Network zorgt voor de randvoorwaarden." Met de conditie zit het wel goed. Van Veen zal nog wel wat Ardenne-trainingen doen om te wennen aan het hoogteverschil. "De Kilimanjaro in Tanzania is een 'wandel' berg ten opzichte van de Mount Everest, maar wel 's werelds hoogste losstaande berg van 5.895 meter. Ik ben naast een avonturier een rationeel denker. Met de tips en tricks van de organisatie komt het zeker goed." Op 9 januari vertrekt ze voor zeven dagen. "Met de beklimming van de Kilimanjaro wil ik zoveel mogelijk geld ophalen om kinderen in oorlog te helpen. De reis betaal ik zelf, maar we moeten wel minimaal 2.400 euro aan sponsoring ophalen. Met een lezing op de basisschool in ons dorp, acties bij Hollywoud in Almkerk en de Plus in Brakel heb ik een goede start gemaakt. Op 7 december mag ik op de goede doelen markt staan in de kerk van Zuilichem."

Stay Close Travel Far is de titel van haar persoonlijke actie op de website van War Child. De challenge bestaat al een paar jaar. Dit keer gaat de aandacht uit naar programma's die het onderwijs voor de kinderen stimuleren. Veel kinderen hebben geen onderwijs omdat er gewoonweg geen leraren zijn. Dit tekort wordt opgelost door het inzetten van iPads. Zo kunnen kinderen naar verwachting makkelijker en in eigen tempo achterstanden inhalen. "Alle kinderen hebben recht op een veilige plek, psychosociale hulp én educatie. Deze kids hebben daarbij onze hulp nodig."

Wil je Van Veen direct supporten om de 'Top van de Vrijheid' te bereiken? Kijk dan op kilichallenge.voorwarchild.nl/actie/anasja-van-veen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden