Een echte Bommelaar

... die heel veel Bommelaren opgeleid heeft, is afgelopen week helaas overleden. En dan heb ik het over rijschoolhouder Hans van der Heijden.

Herkenbaar aan twee dingen. Zijn opvallende grijze lange lokken, en zijn model lesauto. Een BMW grote-mensen-formaat. Hans zou je zeggen dat hij dat deed omdat het een veilige auto is. En omdat je zo leerde om met grote auto's te rijden. Natuurlijk. Maar ik denk dat Hans stiekem een te grote liefhebber was van mooie auto's en motoren. Privé had Hans dan ook een verzameling waar menig autoliefhebber jaloers op kon zijn. En die was hem gegund, want Hans had hem dik verdiend. Qua werkuren was Hans denk ik net zo moeilijk in te halen als in een van zijn snelle sportwagens.

Je kon bij hem je autorijbewijs halen alsmede je motorrijbewijs. Ik herinner me het volgende van mijn motorlessen. Je kreeg een helm op waar speakertjes in zaten. Zo kon Hans je aanwijzingen geven vanuit zijn auto terwijl je aan het lessen was. "Geert, rijd bij een witte pijl op het wegdek altijd over het korte steeltje van de pijl. Zo'n pijl is glad." Dat werkte goed. Ik kreeg les op een off the road model. U weet wel, zo'n soort crossmotor waar je mee de openbare weg op mag. En waar je eigenlijk moeilijk normaal mee kunt rijden. Tenminste, dat vind ik. Ik luisterde altijd de hele les braaf en probeerde de hele rijles te doen wat Hans van mij verlangde.

Totdat we weer vlakbij Zaltbommel waren. Dan gaf ik gas, en probeerde ik Hans kwijt te raken. Meestal lukte dit mij vrij gemakkelijk. En dan stiekem een wheely maken. Heel even genieten na een uur braaf zijn. Ik hoorde elke keer weer opnieuw Hans' stem in mijn helm. "Rustig aan. Rustig!" Ik deed net alsof ik hem niet hoorde en wachtte Hans op bij zijn huis. "Hoorde je me niet?" Waarop ik steevast antwoordde dat de speakers heel veel ruis hadden. Hans lachte dan maar schouderophalend.

Desondanks wist ik toch vrij makkelijk te slagen voor het examen, en heb ik dankzij zijn lessen jarenlang ongevalvrij rondgereden. En ik schat met mij vele honderden anderen.
Ik denk dat ik namens veel van hen spreek als ik zijn familie sterkte wens met dit grote verlies.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden