Joep traint gemiddeld 22 uur per week met coaches Lennard en Melissa. Doel? In 20 seconden de perfecte oefening inclusief favoriete sprongen met schroeven!
Joep traint gemiddeld 22 uur per week met coaches Lennard en Melissa. Doel? In 20 seconden de perfecte oefening inclusief favoriete sprongen met schroeven! (Foto: Sport in de Spotlights )

Rust door het trampolinespringen

Joep van de Wetering is al elf jaar bezig met zijn sport; trampolinespringen. Hij zal deelnemen aan het wereldkampioenschap van 2 tot en met 8 december in Tokyo. De weg was lang, zeker niet makkelijk, maar toch alles waard.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Trampolinespringen; bijna iedereen heeft het wel een keer gedaan. Maar als je je iedere dag meerdere uren tussen hemel en aarde bevindt, is het toch echt topsport. Voor Joep is dat zijn lust en letterlijk leven. "Als kind was ik speels bezig met verschillende sporten. Een echte match was er niet. Tot dat ik op de trampoline ging springen. Het vliegen geeft een gevoel van vrijheid."

Geen angst
De meeste springers zijn begonnen als turner. Joep leek echter in de wieg gelegd te zijn voor het springen. Zijn ouders brachten het negenjarige ventje naar Flik Flak in Den Bosch. Daar begon hij als recreant. Binnen een half jaar werd Joep gescout voor de wedstrijdgroep. Al snel bleek zijn niveau hoog genoeg voor de volgende stappen. Hij kon meer leren in de opleidingsgroep met kinderen tot zestien jaar van de club. Nu maakt hij deel uit van het selecte groepje springers dat topsport bedrijft. "Trampolinespringen is eigenlijk een niet natuurlijke beweging voor mensen. Je moet geen angst hebben voor de sprong, de hoogte en de landing. Het is een soort van mentaal spel dat je onder controle moet krijgen. Angst heb ik nooit gehad."

Keepen? Stilstaan is niks!
Makkelijk was en is de route van de WK-springer niet. "Er waren periodes dat ik dat geen controle had. Toen ik twaalf was, bleek dat ik een blessure aan mijn hak had. Een echte 'springersblessure'. Het lastige is dat die bij mij chronisch is geworden. De kans om te springen op een wereldkampioenschap destijds ging sowieso aan mijn neus voorbij. Ik ben toen zelfs gestopt. Het nieuws dat ik niet meer mocht springen kwam hard aan en ik wist niet zo goed hoe ik daar mee om moest gaan. Bij Nivo-Sparta in Zaltbommel ben ik toen gaan keepen, voetballen kon ik niet", vertelt Joep lachend. Het keepen ging hem goed af, want hij werd gescout door FC Den Bosch. Die uitnodiging kwam te laat binnen. Joep had al besloten dat stilstaan in een doel niks voor hem was. Terug naar de trampoline was de enige optie om weer zin in sporten te krijgen.

Hoofd leegmaken
In vergelijking met de keeperstrainingen was de stap naar een comeback in de topsport enorm. Niet vreemd dat de ouders van Joep bezorgd waren. "Dat snap ik wel. Mijn broer en zus hebben beide extra aandacht nodig door hun ziekte en beperkingen. Ik leek het 'makkelijkste' kind en was vaak op mezelf aangewezen. Als topsporter is dat ideaal. De focus alleen op jezelf en je doelen." De misschien iets te zelfstandige jongeman moest wel omgaan met verschillende tegenslagen en ontwikkelde naar eigen zeggen een angststoornis. "Ik wilde zo snel mogelijk mijn oude niveau weer halen, maar dat viel niet mee. Daardoor flipte ik. Bizar wat je dan allemaal in je hoofd haalt, tot aan blessures toe. Ik kreeg zelfs injecties voor niets. Uiteindelijk moet je het zelf op willen lossen. En ik ben er van overtuigd dat ik dat gedaan heb. De sporthal is mijn thuis. Het is een fijne plek waar ik mijn hoofd leeg kan maken en mijn rust kan vinden. Om die reden, woon ik sinds een paar weken in Den Bosch. Dat is dicht bij mijn school en trainingsfaciliteiten."

Alles weer op orde
Zijn motivatie is hoog. Het opofferen van leuke dingen? "Dat zie ik niet zo. Trampolinespringen is mijn leven en nee, het is niet altijd leuk. Met ups en downs lukte het mij terug te komen in de selectie. Mijn geluk is dat ik veel doorzettingsvermogen heb en bij een hele leuke club zit. Bij de mensen van Flik Flak kan ik altijd aan de bel trekken. Zij zijn een beetje familie." Nu bereidt hij zich voor op het WK. "De wedstrijden van afgelopen weekeinde geven me nog wat puntjes om aan te werken. Ik kom uit in de categorie 17-21 jaar. Het wordt moeilijk, maar ik ga voor een top acht plek. Alle ervaring ga ik meenemen in mijn ambitie om aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 mee te kunnen doen." De KNGU heeft de stekker uit de ondersteuning voor de trampolinespringers getrokken. Het WK 'grapje' kost 3.500 euro. Joep heeft zijn spaarrekening aangesproken en gelukkig denken ook zijn ouders mee. Meer steun is welkom. "Ik ben verrast over de bijdragen die ik via mijn account op Talentboek al kreeg. Onze sport is best onbekend. Misschien krijg ik van mensen en bedrijven de gunfactor?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden