Het nieuwbouw huurappartementencomplex van Woonlinie aan de Gisbert Schairtweg in Zaltbommel, heeft een nieuwe naam gekregen: Bij Gisbert.
Het nieuwbouw huurappartementencomplex van Woonlinie aan de Gisbert Schairtweg in Zaltbommel, heeft een nieuwe naam gekregen: Bij Gisbert.

Eem ode aan bouwmeester Gisbert Schairt

Bouwlinie startte in november 2018 in opdracht van Woonlinie met de bouw van 27 sociale huurwoningen aan de Gisbert Schairtweg, Aakstraat en Prins van Oranjestraat in de vriendelijke wijk De BinnenVergt. Alle appartementen zijn al opgeleverd en bewoond. Tijdens de officiële opening vorige week werd de nieuwe naam van het nieuwbouwcomplex onthuld in het bijzijn van de huidige bewoners. De naam 'Bij Gisbert' en de gekozen architectuur zijn hiermee een ode aan bouwmeester Gisbert Schairt van Bommel.

Zaltbommel - Zowel de naam als de architectuur doen beide denken aan de grote laatgotische bouwmeester Gisbert Schairt van Bommel (1370-1452) uit Zaltbommel. Peter van den Heuvel, directeur-bestuurder van Woonlinie: "Bij Woonlinie is een oude traditie om al onze nieuwbouwcomplexen een herkenbare en passende naam te geven. Denk hierbij ook aan onze wooncomplexen: Pim en Pom, De Vlinder en de Portage. Niet alleen de naam 'Bij Gisbert' is een ode aan bouwmeester Gisbert Schairt van Bommel, maar ook wordt zijn ode positief tot uitdrukking gebracht in de architectuur."

Attika Architekten ontwierp samen met architectenbureau Mulleners en Mulleners dit bijzondere nieuwbouwcomplex in De BinnenVergt van Zaltbommel. Architect Jan van de Voort licht het ontwerp van het poortgebouw toe: "We zochten naar een verbinding van de huidige architectuur en naar iets bijzonders dat passend is bij nu en toen." In het poortgebouw aan de Gisbert Schairtweg zijn gotische geometrische motieven van het werk van Gisbert te zien. De stalen onderdelen in de gevel vervullen zowel een functionele als decoratieve rol.

"Wat ons verder opviel toen we de gotische geometrische motieven bestudeerden, was de grote verwantschap met motieven uit de islamitische architectuur. Ideeën uit de bouwkunst in het Nabije Oosten en Midden-Oosten werden in de middeleeuwen meegenomen naar Europa. Hierdoor veranderde de architectuur. In de bouw wordt dit positieve effect van de mix tussen de diverse culturen in de Bommelse samenleving tot uitdrukking gebracht. Een ander prachtig detail dat we verwerkt hebben is de 'S' in het ronde venster boven de poort. Deze 'S' verwijst naar de 'S' van Schairt en de prachtige ronde ramen zijn de zogenaamde 'visblaasramen/ying-yangramen' van de St. Maartentoren", aldus architect Jan van de Voort.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden