Alle tijd voor verhelpen pijnklachten


Daan Piers en Judith Meulenberg van MC De Rivieren richten zich op patiënten met recent ontstane, langdurige of onverklaarbare pijnklachten.
Daan Piers en Judith Meulenberg van MC De Rivieren richten zich op patiënten met recent ontstane, langdurige of onverklaarbare pijnklachten.

Alle tijd voor verhelpen pijnklachten

Daan Piers (68) werkte 32 jaar als algemeen radioloog in grote ziekenhuizen. Daar nam de werkdruk steeds verder toe. Na zijn pensioen begon de arts uit Wellseind zijn eigen praktijk, waarin hij laat zien dat het ook anders kan. In Medisch Centrum De Rivieren in Zaltbommel neemt hij ruim de tijd voor zijn patiënten. Zij kampen met pijnklachten in spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichten. Klachten waarvan de exacte oorzaak soms niet te achterhalen lijkt. Met aandacht en moderne echoapparatuur zorgt Piers voor een juiste diagnose en gerichte behandeling.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Piers was blij dat hij met pensioen kon. De almaar toenemende werkdruk ontnam hem al jaren het plezier in zijn vak. "Patiënten voelden zich niet gehoord." Je zou verwachten dat hij van zijn welverdiende rust zou gaan genieten. Niets is minder waar. Hij vond dit juist het uitgelezen moment om als radioloog een eigen praktijk op te zetten. Een praktijk waarin patiënten wél alle tijd krijgen om hun verhaal te doen. En waarin hij zonder continue druk en met de juiste apparatuur de oorzaak van hun pijnklachten kan achterhalen.

Langgekoesterde wens
"Pensioen zegt me helemaal niks. Mijn vader werkte ook tot ver na zijn 80e. Het was een lang gekoesterde wens om voor mezelf te beginnen. Het helemaal te kunnen doen zoals ik het zelf wil. Met ruime aandacht voor de patiënt."

Na een lange zoektocht vond hij geschikte praktijkruimte in Zaltbommel, aan de Van Heemstraweg-West 4, waar voorheen kinderdagverblijf Bolderburen was gevestigd. Hier runt hij sinds half augustus Medisch Centrum De Rivieren, samen met praktijkmanager Judith Meulenberg. Dat zijn vrouw kunstenares is, merk je aan de inrichting. Haar bronzen beelden en wandobjecten brengen een warme sfeer in de praktijk.

"Onze patiënten komen vooral uit de regio en het westen van het land. We reserveren zeker een uur voor een zorgvuldige intake, zodat mensen hun verhaal kunnen vertellen. Want de beste informatiebron is de patiënt zelf. Na lichamelijk onderzoek ga ik met de echoapparatuur aan de slag. Die is tegenwoordig zo verfijnd, dat zelfs zenuwbanen zichtbaar worden. Het vertaalt de pijn in een beeld."

De radioloog richt zich op pijn in spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichten in het hele lichaam. Niet alleen gaat hij op zoek naar de oorzaak. Na het stellen van de diagnose kan hij met gerichte injecties de pijn ook verlichten of zelfs verhelpen. Dat doet hij in goed overleg met de patiënt en met hulp van de echotechniek. "Soms lukt het in één sessie. Gemiddeld zijn drie tot vier behandelingen nodig. Patiënten hebben wel een verwijzing van de huisarts nodig. Wat de behandelkosten betreft: ik vind dat de patiënt niet meer hoeft te betalen dan zijn zorgverzekering vergoedt. De echografie biedt ongekende mogelijkheden. Iedereen moet toegang hebben tot deze zorg."

Kijk voor meer informatie op pijn-behandeling.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden