Irene Maessen is de nieuwe dirigente van het Zaltbommels Kamerkoor. Het kerstconcert op 18 december zal haar eerste concert van eigen hand zijn.
Irene Maessen is de nieuwe dirigente van het Zaltbommels Kamerkoor. Het kerstconcert op 18 december zal haar eerste concert van eigen hand zijn.

'Met 25 zangers vormen we één geheel'

Het Zaltbommels Kamerkoor is een muziekformatie met enthousiaste koorleden die allen voor hun plezier zingen. Maar zingen doen ze wel graag op een hoog niveau, onder leiding van een professionele dirigent. Sinds enkele maanden is het geen dirigent, maar een veelzijdig musicus die de maat slaat bij het Zaltbommels kamerkoor: Irene Maessen.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Ze studeerde cum laude af aan het Amsterdams Conservatorium, behaalde haar opera examen en trad als sopraan op met vele muzikanten in opera's en bij bekende Nederlandse orkesten. Als docent klassieke zang is ze verbonden aan het Artez Conservatorium in Arnhem, en ze woont al 21 jaar in Zaltbommel. Een korte omschrijving van veelzijdig musicus Irene Maessen, die heel verrassend als professioneel zangeres het dirigeerstokje overnam van dirigent Jan Opschoor bij het Zaltbommels Kamerkoor.

"Toen de vraag kwam of ik het stokje over wilde nemen, heb ik er rustig over nagedacht", vertelt Maessen. "Ik merkte al heel snel dat ik dit toch wel heel leuk vond. Na 35 jaar in het muziekvak als zangeres, heb ik met heel veel dirigenten samengewerkt." Ze denkt even na en vult aan: "Ja, voor mij was dit wel een logische stap in mijn muziekcarrière. Dit is een mooie vorm om al je bagage die je in alle jaren hebt verzameld over te dragen en te delen met andere." Ze lacht en zegt: "Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden!"

Samen één geheel
Maessen vertelt dat veel mensen denken dat een dirigent alleen staat, maar dat is juist niet zo, en dat dit ook is wat ze als zo positief ervaart. "Als soliste was ik altijd alleen, dirigeren is veel socialer. Ik ben nu één, samen met 25 zangers, samen vormen we één geheel." Vol enthousiasme spreekt ze over het kamerkoor. "Dat is zo mooi aan dit kamerkoor, we zingen heel veel A-capella, we hebben geen organist." Met haar handen gebaart ze mee, waarop ze mooi samenvat: "We doen het met z'n allen, met z'n allen zijn wij het orgel."

Maessen ligt toe dat ze dit graag wil overdragen bij het kamerkoor. Dat ze hun eigen gehoor trainen en met elkaar ontdekken welke kwaliteit ze hebben en dit met elkaar neer kunnen zetten. Terwijl Maessen vertelt beweegt ze met haar armen, spreekt met haar lichaam en met haar ogen en mimiek maakt ze de muziek. Een getalenteerd musicus, die geniet van haar vak en zoals ze zelf zegt: "Dit is ontspanning en toch is het werk!" Joke Verdegaal, bestuurslid en zangeres zegt: "Irene is een echt zangmens! Ze kan overbrengen waarom zingen zo leuk is."

Dit beaamt Hans de Wit. "Volgens mij is dirigent zijn, één van de mooiste dingen van het leven. Als ik mijn leven over kon doen, werd ik ook dirigent. Dit is zo'n stukje vakmanschap, met muziek en omgang met mensen. Je zit constant in een spanningsveld tussen streng en lief, kennis en muziek... Ja, je moet echt de juiste toon kunnen raken."

Kerstconcert
In de koorkerk van de Sint-Maartenskerk klinken de tonen van een oud kerstlied. Maessen knipt met haar vingers de maat. Met elkaar wordt geoefend voor het kerstconcert wat in samenwerking met KZM-Belcanto plaats vindt op 18 december. Het eerste concert helemaal uit eigen handen van Irene Maessen. "En ik ben al plannen aan het maken voor volgende jaar", zegt Maessen, met sprankelend enthousiasme.

Overbodig
Ik vraag waar ze van droomt. Ze staart even voor zich uit en antwoordt dan: "Dat ik overbodig ben! Dat ze elkaar verstaan en mij niet meer nodig hebben." Waarop ze opnieuw met haar handen haar woorden kracht bij zet en zegt: "Ik wil de koorleden meenemen, hier geniet ik van. Het mooie van dirigente zijn is dat ik het ervaar alsof ik zelf sta mee te zingen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden