De leerlingen van groep 8 van De Wegwijzer in Nederhemert, met meester Van der Toorn, meester Kerst en juf Kooijman.
De leerlingen van groep 8 van De Wegwijzer in Nederhemert, met meester Van der Toorn, meester Kerst en juf Kooijman. (Foto: Marielle Pelle)

Christelijke basisscholen openen hun schooldeuren

In december openen honderd christelijke scholen in Nederland hun deuren. Op een school naar keuze kun jij meekijken in de klas en kun je ervaren hoe het is het om in het onderwijs te werken. In de regio openen scholen in Zaltbommel, Poederoijen, Gameren en Nederhemert hun schooldeur.

door Marielle Pelle

Nederhemert - "Tot 1 januari hebben we het weer gered om de formatie rond te krijgen." Dit zijn de woorden van meester Van der Toorn, directeur van christelijke basisschool De Wegwijzer in Nederhemert. Hij vertelt eerlijk en open dat het niet meer vanzelfsprekend is om het personeelsbestand op school gevuld te krijgen. In januari vertrekt een juf en in februari gaat er een juf met zwangerschapsverlof. Dat wordt een klus, geeft hij eerlijk toe. "Ik kon altijd wel wat personeel vissen voor tijdelijke vervanging, maar de vijver is leeg!"

"We moeten weer mensen warm krijgen voor het onderwijs in de toekomst. Niet alleen jongeren die na het voortgezet onderwijs naar de PABO willen, maar ook mensen met ervaring. Zij-instromers zijn ook van belang", aldus Van der Toorn. Juf Kooijman is intern begeleider en coördinator onderbouw. "Om leraar te worden is vooral inlevingsvermogen belangrijk", benoemt ze. De basisschool in Nederhemert heeft een stabiel team, met veel leerkrachten die er al lang werkzaam zijn. Daarnaast heeft Van der Toorn zich ingezet om alle taken in beeld te brengen, zodat er effectief gewerkt kan worden. "Juist daarom hebben we ons aangemeld om onze schooldeuren open te zetten in december", vertelt juf Kooijman, "we willen laten zien hoe het kan."

De werkdruk in het onderwijs is een veelbesproken thema en geeft veel negativiteit, waardoor jongeren niet meer voor de PABO kiezen, zijn ze van mening. "Maar de maatschappij vraagt dat we alles goed kunnen. We moeten overal goed in zijn. Mogen we nog fouten maken?" Hier op deze school wel, is hun mening. Daarbij wordt veel verantwoording die bij de ouders hoort, tegenwoordig op het bordje van het onderwijs gelegd, vertellen ze. Ze noemen op: afval scheiden, vuurwerk overlast, seksuele voorlichting, goede doelen, daar moet in de reguliere lessen allemaal ruimte voor gemaakt worden. "Dit komt er allemaal bij en dit geeft extra werkdruk", zeggen ze stellig. "We hebben wel verantwoordelijkheid, want wij leveren de kinderen van de toekomst af!" Als juf Kooijman dit zegt, stralen haar ogen. De liefde voor het vak kan ik in haar ogen lezen.

"Elke dag is anders. Dan ben je aan het coachen, dan een kind aan het gerust stellen, een ander kind help je weer een stapje hoger te komen. Je helpt kinderen te ontwikkelen," vertelt ze. "Ja, een fulltimebaan in het onderwijs is een werkweek van ruim 40 uur, maar daar tegenover staat 12 weken vakantie in een schooljaar", zegt ze stellig.

Mensen kunnen zich opgeven om in december een dagje achter de schooldeuren te kijken. "We zullen ze 's ochtends ontvangen met koffie, een praatje, een kijkje in de klassen, tussen de middag is er een lunch waar ze in gesprek kunnen met de leerkrachten." Van der Toorn valt even stil en zegt dan: "Ik zal eerlijk zijn; Het onderwijs is geen pretpark. Er moet gewerkt geworden. Soms is dat pittig, maar het geeft zoveel plezier en voldoening."

We lopen naar het klaslokaal van meester Kerst. Groep 8 is geconcentreerd aan het werk. Van der Toorn tikt zachtjes op de deur. Hij vraagt of ze mee op de foto willen. De gezichten stralen, hun ogen glimmen, de meiden doen nog snel even hun haar goed in de spiegeling van het raam. Ik kijk toe met een glimlach op mijn gezicht. Dit beeld, die oogjes, dat enthousiasme, dat is onbetaalbaar. Meester Kerst straalt zelf net zoveel enthousiasme uit en zegt: "Het onderwijs is zo mooi, de eigenheid van een kind ontdekken en dat groter maken. Dat is talentontwikkeling!"

www.endanbenjeleraar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden