On-kruid: de kerstcactus

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.  Deze keer over de kerstcactus.

Het is een van die ondergewaardeerde pareltjes onder de kamerplanten. Zo'n plant die bij oma op de schouw staat en amper opvalt. Maar de kerstcactus, of lidcactus, levert ieder jaar weer zijn bijdrage aan de kerstsfeer.

Omdat deze vetplant, ook bekend als Schlumbergera, pas lekker in zijn vel zit tijdens de donkere dagen bloeit hij tegen de kerst overdadig. Hoe korter de dagen, hoe meer paarse, rode, witte, oranje of roze bloemen.

De naam van deze lidcactus komt van zijn ongewone groeiwijze. Hij heeft platte wat gebogen, identieke bladeren met stekeltjes.

In tegenstelling tot veel andere cactussen hebben lidcactussen geen scherpe stekels waar je je aan zou kunnen bezeren.

Wist u dat de kerstcactus een exotische achtergrond heeft? In het wild vind je de plant namelijk in de regenwouden van Brazilië. Hij groeit daar op de bomen, zonder dat die bomen daar overigens last van hebben. Dat is dan ook de reden dat je de plant tijdens de bloei regelmatig water moet geven.

De lidcactus is niet giftig voor mensen en ook niet voor honden en katten.

Als hij goed verzorgt wordt kan de kamerplant wel 20 tot 30 jaar oud worden.

De kerstcactus zal u trouw blijven omdat ze na een bloeipauze van 7 maanden, in augustus weer nieuwe knoppen gaat vormen om u daarna weer tegen de kerst te verblijden met bloemen.

Meer berichten