Luuk Korteweg en Nynke, Bente en Eline van Belkum hangen hun bal in de boom in de bibliotheek in Zaltbommel. Tot en met 24 december kun je nog een kerstbal met kerstgedachte ophangen in de bieb.
Luuk Korteweg en Nynke, Bente en Eline van Belkum hangen hun bal in de boom in de bibliotheek in Zaltbommel. Tot en met 24 december kun je nog een kerstbal met kerstgedachte ophangen in de bieb.

Joris' Kerstboom: Wie zet jij in het licht?

Het bekende televisieprogramma Joris' Kerstboom laat al tien jaar mensen stilstaan bij een bijzonder persoon in hun leven en biedt een plek om mooie verhalen te delen. Deze kerstbomen staan in verschillende grote steden in Nederland, maar in dit tiende jubileumjaar ook bij 200 bibliotheken door heel Nederland. Joris' kerstboom schittert ook in de bibliotheek in Zaltbommel.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Wie zet jij in het licht? In de donkere decemberdagen is Joris' Kerstboom de ultieme ontmoetingsplaats. Iedereen krijgt de kans om een vriend, familielid of geliefde in het licht te zetten bij één van de Joris' kerstbomen. Midden in de Zaltbommelse bibliotheek staat ook een Joris' Kerstboom te stralen en te schitteren. De boom is gevuld met bijzondere rode ballen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Met sierlijke letters zijn de namen van Lisanne en Sander op een bal geschreven, met daarbij de tekst: 'Voor altijd in ons hart'. Bij een twinkelend lampje hangt nog een bal te schitteren: 'Moeder, ik hoop dat je snel weer uit het ziekenhuis mag komen.'

Carolien van Steenis bewondert aandachtig de kerstboom. Ze vertelt over vrienden voor wie ze zoveel bewondering heeft. Ze slikt even en zegt: "We hadden niet gedacht dat we kerst met hen zouden vieren, het is zo bijzonder dat ze bonustijd krijgen." Op de kerstbal schrijft ze de mooie woorden: 'Omdat jullie zo moedig en dapper zijn. Samen het leven accepteren, zoals het is. Heel bijzonder! Samen gaan met een lach en een traan.'

Een medewerker van de openbare bibliotheek vertelt dat het dit jaar voor het eerst is dat Joris' Kerstboom ook in 200 bibliotheken in Nederland staat. "Via de mail kregen we van de crew van het programma tips over hoe we dit aan moesten pakken, hoe we naar mensen kunnen luisteren, hoe we complimentjes kunnen geven." Terwijl ze naar de kerstboom kijkt, zegt ze: "Ja, het is een mooie gedachte. Wie zet jij in het licht?"

"Ik liep hierheen en liep al te denken wat ik er op zou schrijven", vertelt Tonnie Polman. "Kan ik eindelijk weer iets voor mijn lieve vriendinnen doen, want ze zitten altijd in mijn hart." De gastvrouw van de bibliotheek vertelt over de bijzondere momenten die hier ontstaan bij de boom. "Mensen komen soms speciaal binnen om iets in de boom te hangen. Of ze maken gelijk van de mogelijkheid gebruik nu ze toch in de bibliotheek zijn." Ze wordt even stil en zegt: "Toen straks zat hier iemand heel rustig te schrijven en nadat ze haar bal in de boom had gehangen, was ze tevreden. Dat zijn toch mooie momenten." Terwijl de gastvrouw vertelt, stapt een taxichauffeur binnen, die even pauze heeft. Hij vertelt over een vriendin die veel tegenslag heeft gehad afgelopen periode. Hij schrijft een bal en zegt: "Ik wil haar in het licht zetten."

Terwijl mama Van Belkum de boeken omruilt, kijken de dochters met sprankelende ogen naar de mooie kerstboom die midden van de bibliotheek staat te schitteren. Ze willen ook wel graag een bal schrijven. De 9-jarige Nynke schrijft de naam van haar moeder op de bal, op de achterkant kleurt ze mooie hartjes en met sierlijke letters schrift ze: 'Omdat je zo lief bent.' Haar tweelingzusje Bente wil haar familie in het licht zetten en met haar eigen handschrift schrijft ze dat op. Hun 5 jaar oude zusje Eline maakt een mooie tekening met allerlei kleuren en ook deze bal mag schitteren in de boom.

De ouders van Luuk Korteweg willen de opa en oma van Luuk in het licht zetten. Van beide zijden is een ouder ziek, vertelt vader, terwijl de 3-jarige Luuk een mooie tekening eromheen maakt en ook een klein beetje door de letters van opa en oma heen kleurt. Maar juist dát maakt de kleuren en schittering van deze bal nog mooier en unieker. Want iedereen mag stralen!

Tot en met 24 december kun je nog een kerstbal met kerstgedachte ophangen in de bieb.

Meer berichten