De 10-jarige Donna met in haar handen de foto van het Home Alone-huis, dat ze kreeg als herinnering aan haar deelname aan het programma.
De 10-jarige Donna met in haar handen de foto van het Home Alone-huis, dat ze kreeg als herinnering aan haar deelname aan het programma.

'Mijn ouders denken dat het niet goed komt'

Home Alone, de bekende kerstflim uit 1990, is nog steeds populair en verschijnt bijna elk jaar weer op televisie. Veel kinderen dromen weg bij deze film. Wat zouden ze toch doen als hun dit avontuur zou overkomen? De 10-jarige Donna Vos uit Bruchem ging dit avontuur met het Nederlandse tv-programma Home Alone aan.

door Marielle Pelle

Bruchem - "Ik wilde wel eens weten of ik het ook kon zonder papa en mama", zegt de 10-jarige Donna. Ze gaf zich op voor het nieuwe programma Home Alone, een televisieprogramma waar zes eigengereide kinderen tussen de acht en twaalf jaar drie dagen lang zelfstandig leven en voor zichzelf moeten zorgen.

Om mee te doen aan het programma, moest ze een vlog maken over zichzelf. In het voorjaar mocht ze op auditie in Baarn. Ze werd gekozen om mee te doen en in de meivakantie ging ze op avontuur. De afleveringen werden pas in november uitgezonden op SBS 6, dus ze moest heel lang haar mond houden over het avontuur. Maar nu mag ze er gelukkig honderduit over vertellen.

Haar moeder omschrijft Donna als een sportief meisje, een voetbalmeisje, wat meer met jongens optrekt dan met meisjes. Maar opruimen is niet haar sterkste eigenschap, dus moeder vond het wel een goed idee om haar op te geven voor het programma. "Ga het maar eens ervaren", vertelt moeder Wendy. Het waren ook Donna's woorden in de uitzending: "Mijn ouders denken dat het niet goed komt."

"Bij de auditie moest ik vertellen wat ik allemaal kon in huis." Ik ben benieuwd wat ze antwoordde: "Stofzuigen", zegt Donna heel overtuigend. Als ik doorvraag of ze dit ook heel vaak doet, antwoordt ze met sprankelende pretoogjes: "Nee! Maar ik wilde wel eens drie dagen doen wat ik zelf wil."

Al was dat zelf doen, soms wat anders. Donna vertelt eerlijk dat ze niet alleen in dat huis waren, er waren overdag constant cameramensen. "Ze lieten me soms gewoon dingen zeggen", vertelt Donna. "Of het moment dat de brandmelder afging. De cameramensen dachten dat ik het niet zag, maar ik lag op de zitzak en zag dat zij gewoon op de rookmelder duwde! En toen moesten wij het oplossen."Toch herkent Donna zich wel in de uitzending, het is niet allemaal in scène gezet. Ze vindt het jammer dat er niet meer is uitgezonden. Ze vertelt met glimmende ogen dat ze samen met de jongens op de laatste dag de blender uit de kast hadden gehaald, en daar mais, bloem, eieren, theezakjes en nog veel meer wat ze konden vinden, had in gedaan. Moeder Wendy slaat de hand voor haar gezicht en zegt: "Oh, we kwamen binnen.. Een studentenhuis was er niets bij!"

"Er was wel een moment dat ik enorm baalde", vertelt Donna. "Ik dacht: waar ben ik aan begonnen?" Ze vertelt over een meisje in de groep dat alles wilde bepalen. "Als ik dan baalde, negeerde ik haar gewoon en ging ik met de jongens spelen", vertelt Donna nuchter. Moeder lacht: "Dit is Donna, nuchter en vooral doen waar ze zelf zin in heeft."

Donna kijkt terug op een schitterend avontuur. Ze zou het zo weer doen, vertelt ze met plezier. "Maar", ze kijkt me aan, "wel zonder dat ene meisje."

"Het was het mooiste avontuur van 2019. Toch waren er nog meer mooie avonturen in 2019, vertelt ze trots. "Ik kreeg een brief van de KNVB dat ik vier proeftrainingen mocht komen doen bij het team Oost-Brabant." Haar ogen glimmen als ze vertelt dat ze inmiddels toegelaten is tot het KNVB-team voor meisjes onder de 12. "Het is een echt voetbalmeisje", zegt haar moeder. Dat is wel te zien als ze haar slaapkamer laat zien, waar ze zelfs slaapt met een voetbal in bed. "Naar Home Alone heb ik ook een voetbal meegenomen, hoor" zegt Donna, terwijl ze me verontwaardigt aankijk. "Ik voetbal elke dag, later word ik profvoetballer."

Meer berichten