Sierkers (Prunus suhirtella)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week over de sierkers.

In januari verwacht je geen bloeiende struiken of bomen aan te treffen. Nou, dan moet ik u eerlijk zeggen dat je je daar toch aardig in kan vergissen. Er is namelijk een van oorsprong uit Japan afkomstige sierkers die zich niets aantrekt van de koude wintermaanden. Deze sierkers ook wel 'winterprunus' genoemd en is via Amerika in 1984 in Europa ingevoerd.

De klein bloemige sierkers gaat diep in het najaar bloeien, zodra al zijn blaadjes zijn gevallen. Gaat het vriezen? Dan stopt de sierkers even met bloeien. Dat is dan ook het ideale moment om er enige takken af te snoeien en deze binnen in een vaas te zetten. Je zult zien dat ze daar gewoon verder bloeien. Buiten aan de struik komen er na de vorstperiode nieuwe knopen die opnieuw gaan bloeien. Er zijn zelfs sierkersen die in de vroege wintermaanden bloeien en daarna nog een tweede bloei hebben in de vroege lente. Daar kun je dus twee keer per jaar van genieten.

Er is ook een sierkers die mooie afhangende takken heeft, ook die geeft kleur aan de donkere wintermaanden.

De Latijnse naam 'Prunus', wat steenvrucht betekent, staat voor een grote familie van kersen, pruimenbomen en struiken.

Wat wel bijzonder is is dat de sierkers behoort tot de rozenfamilie.

Bij het woord 'kers' denk je al gauw aan iets eetbaar. Nou, dan moet ik u helaas teleurstellen de sierkers is niet eetbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden