Tijdens de snertwandeling over Landgoed Waardenburg en Neerijnen krijgen de wandelaars uitleg van boswater Fieke Vos.
Tijdens de snertwandeling over Landgoed Waardenburg en Neerijnen krijgen de wandelaars uitleg van boswater Fieke Vos.

Wandelen en struinen door de natuur

Terwijl de agenda in december bij veel mensen vol is, verkeert de natuur voor een belangrijk deel in winterrust. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Op de laatste zaterdag van het jaar gingen boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen met een groep wandelaars op pad over Landgoed Waardenburg en Neerijnen.

door Marielle Pelle

Neerijnen - "Na die kerstdagen is het goed om eens een stevige wandeling te maken", merkt een wandelaar uit Geldermalsen op. Een groep van 35 wandelaars ging samen met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen op pad in het bijzondere natuurgebied rondom Waardenburg en Neerijnen. De grote groep wordt opgedeeld en in kleinere groepen van 12 wandelaars vertrekt men voor een lange wandeling van ongeveer 2½ uur.

De Gelderse roos
Educatief boswachter Fieke Vos neemt haar groep mee het Parkbos in, recht tegenover Stroomhuis Neerijnen. Vos deelt al wandelend veel wetenswaardigheden met de wandelaars. "Het Parkbos is een rijk bos", vertelt ze. "Dit bos staat op rivierklei, waar we verder in Nederland allemaal bossen op zandgrond zien, is dat hier niet geval, omdat het aan de rivier de Waal ligt. Dit oude bos heeft veel bijzondere planten die we op andere plaatsen niet zien en dat komt weer mede omdat het riviergrond is." Terwijl we van landsgrens Neerijnen zo in het bos overstappen op Waardenburgse grond, wijst Vos op een rode bes: "Kijk, dat is een Gelderse roos. Deze ruikt naar zweetvoeten. Dat is de reden waarom de vogels deze bessen langer laten hangen."

Terwijl in de verte de contouren van kasteel Waardenburg opdoemen, wandelt de groep over de paden en al snel wordt aan de rand van struikgewas het eerste koppel reeën gespot.

Drie nichten uit Deil wandelen mee. Ze vertellen dat ze veel wandelen met elkaar. Elk jaar gaan ze met z'n drieën ook een paar dagen naar Duitsland, om in het gebied Altena te wandelen. "Dit is een mooie wandeling om het jaar af te sluiten", merkt een van de dames op. Terwijl we vanuit de kronkelpaden, uit de Engelse stijl in het Parkbos, naar de strakke paden richting het oude kasteel lopen, steken we de oude dijk over en komen we in de uitgestrekte uiterwaarden.

Rivier verplaatst
Vos vertelt, wijzend naar de kreek onderaan de dijk, dat dit vroeger de Waal was. Omdat deze te dicht bij het kasteel liep, is de rivier verplaatst en ligt hij nu enkele honderden meters verder. Als we door de uiterwaarden heen lopen is dit nog terug te zien aan het landschap. Vos spiegelt dat we nu op de rechteroever staan van de rivier, maar lang geleden was dit de linkeroever.

Ander gebied ontdekken
Dwalend door de uiterwaarden, waar reeën worden gespot, verschillende soorten ganzen en biddende roofvogels, worden de sjaals even omhooggetrokken en de mutsen gaan wat dieper over de oren, tegen de kou die over de rivier het land in komt. Een echtpaar uit Apeldoorn vertelt dat ze deze wandeling hadden gezien in het magazine van Geldersch Landschap & Kasteelen. "Een mooie gelegenheid om eens een ander gebied te ontdekken. Vanochtend zijn we al naar het vestingstadje Zaltbommel geweest, een stadje dat we ook voor het eerst bekeken hebben en we hebben door de oude straten gewandeld."

Exoot
Ook voor mensen uit de regio wordt langs de wandeling veel nieuws ontdekt of gehoord. Lopend over het strand, raapt Vos een aantal schelpen op. "Dit zijn geen Nederlandse schelpen. De schepen brengen ze mee naar Nederland of door de open rivieren. Van oorsprong is dit een Aziatische schelp", zegt ze, terwijl ze hem laat zien. "Een echte exoot dus", merkt een wandelaar op.

Dampende erwtensoep
Terug door de beschutting van het bos, wordt de groep welkom geheten in stroomhuis Neerijnen, waar de dampende erwtensoep en roggebrood met kaas en mosterd staat te wachten. De handen warmend aan een kop verse erwtensoep merkt een wandelaar op: "Het was een bijzondere wandeling, het was het echt waard!" Waarop een vrouw opmerkt: "Wat is het toch mooi om elke keer weer te ontdekken hoe mooi de natuur is dichtbij huis."

Meer berichten