Van Tuyl, student aan Fontys, Tilburg in actie tijdens een wedstrijd in Hoornaar.
Van Tuyl, student aan Fontys, Tilburg in actie tijdens een wedstrijd in Hoornaar. (Foto: Jan de Bruin )

'Ik wil geen veldvulling zijn'

Fausto van Tuyl (21) wist al snel dat hij geen topper zou worden in het mountainbiken. Zijn drive en enthousiasme voor de sport is er echter niet minder om. Zaterdag staat hij aan de start bij de Maas Cross in Kerkdriel. Naar eigen zeggen wordt het trainingsritje.

door Jetty Duister

Nieuwaal - Het was niet de eerste keer dat hij de vraag kreeg; inderdaad vader en moeder Van Tuyl hebben Fausto genoemd naar de legendarische Italiaanse wegrenner Coppi. "Mijn vader en moeder zijn allebei gek van wielrennen, vandaar. Misschien begon ik daarom al vroeg met mountainbiken. Volgens mij was ik een jaartje of zeven. Vanaf die leeftijd kun je aan wedstrijden meedoen. Dat heb ik gedaan in de jeugdcategorieën en op landelijk niveau. Toen ik veertien was, zag ik echt wel in dat anderen binnen de club, The Whoopers in Berlicum, meer talent hadden dan ik." Bij deze vereniging kunnen zowel BMX-ers als mountainbikers terecht voor trainingen. Van Tuyl is er nog steeds lid.

Hoogst haalbare
Gelukkig viel Van Tuyl niet in een zwart gat nadat bleek dat fietsen voor hem 'gewoon' een hobby zou worden. "Toen dat duidelijk was, kwam het eigenlijk ook goed uit. De combinatie van veel trainen, wedstrijden rijden en school werkte voor mij niet echt. Maar ik bleef de sport wel heel leuk vinden en dat is nog steeds zo. Als mountainbiker heb je minder keuzes in wedstrijden dan wanneer je op de weg rijdt. Ik rij vooral in de regio. Dat doe ik voor de fun, maar ik wil wel het hoogst haalbare bereiken en zeker geen veldvulling zijn. De ene keer is het een top twintig plek en de andere keer sta ik op het podium." Voor Van Tuyl is het belangrijkste lekker door de modder en het zand te racen. Toch is duidelijk dat het fanatisme er wel in zit. Wie altijd twee keer in de week, en soms zelfs vier keer, traint en in het weekeinde ook nog wedstrijden rijdt, kun je bloedfanatiek noemen.

KNWU-app
De frequentie van trainen en het wedstrijdritme dat Van Tuyl nu heeft, past prima bij zijn studie hbo sportmarketing. "Ik heb na mijn mbo-opleiding handel toch gekozen om verder te gaan in de sportsector. Over één maandje ga ik stage lopen bij de wielerbond KNWU. Ik weet al wat mijn opdracht wordt: een app ontwikkelen en die in de markt zetten." Net als zoveel sportbonden werkt ook de KNWU met studenten om projecten vlot te trekken. Gasten als Van Tuyl komen in ieder geval uit de sportwereld en die kunnen hun kennis en ervaring als renner en sportconsument goed inbrengen. De website van de bond mistte in ieder geval de uitslagen van Van Tuyl vanaf oktober vorig jaar. Werk aan de winkel, zo lijkt.

Zandhappen en kleitrappen
Zaterdag houdt TWC De Trillende Spaken voor de eerste keer een MTB- en CX-cross aan de oevers van de Zandmeren in Kerkdriel. De wedstrijd maakt deel uit van een combiklassement. Na zaterdag wordt op 25 januari de Neswaarden Cross en op 1 februari de Lithse Ham Cross verreden. "Ik kan het klassement niet winnen," vertelt Van Tuyl lachend. "De ene valt in mijn vakantie en de andere is gelijktijdig met een voor mij belangrijkere wedstrijd. Wielervereniging Jan van Arckel houdt negen wedstrijden en op dit moment ben ik koploper in het tussenklassement van de B-klasse, rijders zonder licentie. In Kerkdriel ga ik zandhappen op mijn nieuwe veldrijfiets. Dat zal even wennen zijn en ik denk dus dat het een trainingsritje wordt. Het parcours ziet er overigens erg mooi uit." De renners moeten rondes afleggen van 3,5 kilometer en niet bang zijn voor een beetje modder, klei en zand. Na ongeveer vijf rondjes, die in een uurtje afgelegd moeten zijn, wordt er afgevlagd.

Technisch rijden
"CX-cross is veldrijden en de fiets ziet eruit als een wielrenfiets met bredere banden. De mountainbike heeft een recht stuur en nog bredere banden. Ik heb voor mountainbiken gekozen omdat ik een redelijk technisch renner ben. Daarnaast hou ik niet van het ploegenspel en tactieken. Voor mij geen functie binnen het peloton, maar gewoon ieder voor zich. Eigenlijk vind ik mountainbiken veel eerlijker." Afgelopen zaterdag werd Van Tuyl tweede in Groot-Ammers op een loodzwaar parcours. Zaterdag wordt het genieten en ervaren hoe de fiets gaat reageren op het Kerkdrielse zand. De wedstrijden beginnen die dag om 14.00 uur.

Meer info en aanmelden: www.detrillendespaken.nl

Meer berichten