De ridders van Gelre waren zaterdag bij het Stadskasteel in Zaltbommel. 'Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van... de Bommelerwaard' is op maandag 20 januari om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland.
De ridders van Gelre waren zaterdag bij het Stadskasteel in Zaltbommel. 'Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van... de Bommelerwaard' is op maandag 20 januari om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. (Foto: )

Het verloren Hertogdom van Gelre

Zaterdag streken de ridders van Gelre neer in het Stadskasteel Zaltbommel. Tijdens de Gelre-dagen, die Omroep Gelderland voor het vijfde jaar organiseerde, zijn de ridders van Gelre elke zaterdagochtend op een historische plaats in de provincie Gelderland te vinden. Zaterdag stond de historische locatie museum Stadskasteel in Zaltbommel centraal.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - "Buiten wappert de trots van Gelderland, de Gelderse vlag", zegt Roland Gieles, conservator van het stadskasteel, als hij zijn gasten vanuit Gelderland en zelfs daarbuiten verwelkomt. Binnen ligt een schat aan historische verhalen, waarin de ridders het publiek deze zaterdag graag meenemen.

Maarten van Rossem
Het is Maarten van Rossem, de oude legeraanvoerder uit het Hertog van Gelre, die in de schijnwerpers staat in stadskasteel, het onderkomen, dat in opdracht van hem werd gebouwd. In de bovenzaal vertelt conservator Roland Gieles het verhaal. "Maarten was een echte jongen uit de streek. Zijn vader van de Heerlijkheid van Rossum en zijn moeder van de Heerlijkheid uit Poederoijen, maar hij verwierf zijn plaats in het leger van de Hertog van Gelre. Veel jonge mannen sloten zich rond 1520 graag bij hem aan, want dan beleefde je avonturen." Gielis vertelt levendig en neemt zijn luisteraars helemaal mee in zijn verhaal. Terwijl iedereen ademloos luistert, merkt hij op: "Ik was er zelf niet bij hoor", zijn luisteraars glimlachen, maar eenieder beleeft deze ochtend het verhaal alsof Gielis zelf mee liep. "Maarten van Rossem haalde de ene overwinning na de andere en liet zien dat hij steenrijk was, daarom bouwde hij in Zaltbommel een statig pand van bakstenen, maar woonde er nooit in. Zie het als vestiging Zaltbommel in het Hertogdom van Gelre", vertelt Gielis, staand in de werkkamer van Fiep Westendorp. "Van Rossem was een man van lage adel, kwam gewoon uit de klei en werd een man van grote daden. Na zestig jaar stopt zijn verhaal. Hij werd begraven in Rossum. Zijn graf is daar niet meer, maar", besluit Gielis zijn boeiende betoog, "we hebben nog wel het verhaal en het mooie stadskasteel!"

Vanuit heel Gelderland
Een echtpaar van middelbare leeftijd heeft aandachtig geluisterd naar het boeiende geschiedenisverhaal van Gielis. Ze vertellen dat ze uit Druten komen en waren al vaker van plan om het Stadskasteel te bezoeken. "Zaltbommel is een mooie stad, een stad met aantrekkingskracht," vertellen ze. "Vanochtend bedachten we om vandaag gebruik te maken van de aanbieding om het stadskasteel te bekijken." Beheerder Majo Slosser kijkt tevreden toe. "Het is leuk om als stadskasteel een onderdeel te mogen vormen van de ridders van Gelre." Hij vertelt dat ze deze ochtend ruim 100 gasten mochten verwelkomen.

Kijkend en genietend van de oudheden, tref ik twee mannen uit Arnhem en Rhenen. "We volgen de serie Ridders van Gelre. Op veel kastelen en landgoederen zijn we nog nooit geweest en hiervoor hebben we een brede interesse. Zaltbommel stond nog op ons verlanglijstje", vertellen ze. Beneden, bij het schilderij dat de aanval op Antwerpen uitbeeldt, ontmoet ik een ouder echtpaar uit Arnhem. "Vanochtend om 07.30 uur hoorden we op de radio dat ze vandaag in Zaltbommel waren. We vinden deze Gelre-dagen zo leuk, dus toen zijn we op weg gegaan." Ze genieten van deze ochtend en vertellen eerlijk nog nooit in Zaltbommel geweest te zijn. "Dus we hopen straks ook een kijkje te gaan nemen in de Sint Maartenskerk en op de Markt."

De draak van Gelre
In het museum atelier zijn kinderen welkom om zelf een wapen met de draak van Gelre te maken. Allereerst worden ze meegenomen in de legende over hoe de draak van Gelre ontstond en hoe hierin de draak en de mispelboom centraal staan. De crew van Omroep Gelderland loopt zelf ook genietend rond. "Het is fantastisch om op deze mooie historische plaats te zijn en te bevestigen hoe ontzettend belangrijk de Bommelerwaard is voor Gelderland." Ook zijn collega Rene Arendsen zegt: "Zaltbommel is een schitterende stad. Dicht bij Brabant en Zuid-Holland, maar zo verbonden met Gelderland. Zaltbommel vertelt zoveel Gelderse geschiedenis."

Kasteel Ammersoyen
De wekelijkse Gelredag is zaterdag 25 januari in Kasteel Ammersoyen. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn er rondleidingen en lezingen met hertog Willem van Gelre (1364 – 1402) in de hoofdrol. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden