De Ridders van Gelre zijn volgende week zaterdag te vinden in Kasteel Ammersoyen.
De Ridders van Gelre zijn volgende week zaterdag te vinden in Kasteel Ammersoyen.

Omroep Gelderland deze week in Kasteel Ammersoyen

De Bommelerwaard staat centraal in de televisieserie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland. Ridders Bas Steman en René Arendsen duiken in de lange geschiedenis van dit eiland tussen de Maas en de Waal. Ze laten enkele belangrijke thema's, hoogte- en dieptepunten uit de bijzondere historie van de Bommelerwaard passeren.

Bommelerwaard - De Ridders starten in kasteel Ammersoyen. Daar komt net hertog Willem van Gelre op bezoek. Hij veroverde in de veertiende eeuw kasteel Ammersoyen op een kasteelheer die de kant van Brabant had gekozen. Dankzij hertog Willem bleven de burcht en de Bommelerwaard voor Gelderland behouden. Tot op de dag van vandaag.

Daarna reizen de Ridders weer naar Zaltbommel. Het stadskasteel is een stille getuige van de aanwezigheid van de Gelderse legerleider Maarten van Rossem in de stad. Ridder René zoekt naar sporen van de beruchte maarschalk. Ondertussen bekijkt Ridder Bas een schilderij uit de zestiende eeuw dat prachtig de oorlogsellende in de Bommelerwaard tijdens de Tachtigjarige Oorlog laat zien.

René bezoekt ook Slot Loevestein. Dit middeleeuwse kasteel speelde een hoofdrol in de verdediging van Holland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit de negentiende eeuw. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de Bommelerwaard weer midden in de frontlinie. Bas praat met twee ooggetuigen van de oorlog in Heerewaarden. Het dorp was precies 75 jaar geleden een stukje niemandsland tussen het bevrijde zuiden en het bezette noorden van Nederland.

Gelredag
'Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van... de Bommelerwaard' is op maandag 20 januari te zien bij Omroep Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

De wekelijkse Gelredag van Omroep Gelderland is zaterdag 25 januari in Kasteel Ammersoyen. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn er rondleidingen en lezingen. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden