Leo van Dalen uit Brakel en Eljo Exalto uit Aalst doen dit jaar weer mee met het Arctic Adventure. Dit wordt de derde keer voor de mannen!
Leo van Dalen uit Brakel en Eljo Exalto uit Aalst doen dit jaar weer mee met het Arctic Adventure. Dit wordt de derde keer voor de mannen!

Uitdaging, avontuur en veel kilometers

Tien dagen, 7.000 kilometer, 20 teams, 20 auto's, veel uitdaging en vooral avontuur. De samenvatting van het Arctic Adventure die 23 januari start in Zaltbommel. We bezochten een deelnemend team tijdens hun voorbereidingen voor deze avontuurlijke tocht.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - "Duct tape? Ja die heb ik. Reservefilter, ligt klaar." Gebogen over een uitgebreide lijst van benodigdheden zitten de 60-jarige Leo van Dalen uit Brakel en de 54-jarige Eljo Exalto uit Aalst aan tafel. Samen gaan ze voor de derde keer de uitdaging van een Arctic adventure aan.

Toekijken
Het was op een koopzondag in 2016 dat Eljo Exalto, warm en droog in de speelgoedwinkel naar de start van de Arctic Adventure staat te kijken, die binnen komt in de binnenstad van Zaltbommel. Eigenaar Leo van Dalen komt naast hem staan en samen genieten ze van het schouwspel, waarop van Dalen vraagt: "Zullen we volgend jaar ook meerijden?" Zonder na te denken antwoord Exalto gelijk: "Ja, doen we!" Maanden verstrijken zonder dat ze elkaar ontmoeten of spreken.

Enkele maanden later als de voorbereidingen voor de editie van 2017 starten, neemt Van Dalen telefonisch contact op met transportondernemer Exalto. Van Dalen vraagt alleen: "En, gaan we?" Waarop Exalto enkel antwoord: "Ja." En zo ontstaat met weinig woorden het team 'De truckers', afgeleid van het feit dat ze jaren geleden beiden chauffeur waren. Kort blikken ze terug en zeggen: "De eerste editie in 2017 was spannend. De tweede was leuk en dus dachten we dat het genoeg geweest was. Maar toen vorig jaar de teams onderweg waren zaten we constant de teams te volgen en wisten we, hier willen we bij zijn. Dus dit jaar zijn we er weer bij."

Op reis
De reis gaat naar Scandinavië en het is de bedoeling om met zo weinig mogelijk kilometers op plaats van bestemming te komen. "Meer weten we niet", vertellen de mannen. "Wat we meemaken? Geen idee! Maar avontuur zit er altijd in", zegt Exalto. Samen kunnen ze honderduit vertellen over de vele avonturen die ze meemaakte in de eerdere edities. Het was schitterend om bij bol op de Noordkaap te staan. "Dat maakt indruk", zegt Van Dalen. "De landschappen zijn zo mooi!", aldus Exalto, waarop Van Dalen aanvult: "Het is net of je in een kerstkaart rijdt."

Maar de momenten die ze het meest zijn bijgebleven zijn toch wel als het er op aan kwam om elkaar te helpen. Ze vertellen dat een auto van een ander team de sloot in was gegleden, een team dat wilde helpen lag er inmiddels naast. De auto van team 'De Truckers' had een lier, en terwijl de zware BMW's van RTL, die bij deze editie aanwezig waren, hun auto op de weg hield, werden de andere auto's er weer uitgetrokken. "Dat zijn momenten die je echt bij blijven", zegt Exalto. "Die Noordkaap is mooi, maar als je het een keer gezien hebt is het goed. Dit zijn juist de momenten die je nooit vergeet."

Als auto kiezen ze dit jaar voor een degelijke Mercedes ML. "Die auto hebben we en is goed", aldus de mannen. Maar, geven ze eerlijk toe: "We hebben bewust voor een jongere auto gekozen, omdat we dit jaar geen hoge verwachting hebben van het serviceteam."

Plezier
Met enthousiasme vertellen ze over het plezier dat ze met elkaar als teams onderling beleven. Deze bijzondere editie is ook ontstaan door vriendschappen die op andere reizen zijn ontstaan. De organisator van de vorige edities had een aantal voorwaarden waar ze zich niet helemaal in konden vinden. Nu is één van de deelnemers zelf organisator. ''Maurice durfde het aan om te organiseren", zegt Van Dalen. "En dat kan hij", vult Exalto aan.

Dat deze twee mannen elkaar aanvullen blijkt wel. "We hebben voor heel Hilversum 3 muziek bij ons", zegt Exalto, "maar de radio komt nooit aan. We zijn constant samen aan de praat."

Donderdag 23 januari start het avontuur, bij Busker in Zaltbommel waar eenieder van harte welkom is. "Wat we verwachten?" vraagt Exalto. "We stappen in en we zien wel!"

www.roadtripadventures.nl

Meer berichten