Een echte Bommelaar

... herinnert zich de goede oude tijd vast nog wel toen Zaltbommel gezegend was met twee voetbalverenigingen.

De ene bestaat nog steeds, Nivo Sparta. De andere is helaas een aantal jaren geleden opgedoekt, VV Olympia. De verenigingen lagen pal naast elkaar op de Hogeweg. Nivo Sparta speelde haar wedstrijden op zaterdag, Olympia op zondag.

Olympia bestond voornamelijk uit leden van het type ruwe bolster, blanke pit. Nivo Sparta bestond voor het merendeel uit leden die hier nogal op neerkeken. En zo waren er nog wel meer verschillen. Ook op supportersvlak.

Eén van de trouwste supporters van de Groen/Witten was Rooie Toon Kooijman. Hij heeft zijn hele leven geweigerd om ook maar een stap op het grondgebied van 'de buurman' te zetten. Daar hadden geen elf Meesters Frank Visser, oftewel de rijdende rechter, verandering in kunnen brengen.

Op voetballend gebied zag je ook duidelijk het verschil. Was Nivo meer van het mooie voetbal, Olympia moest het duidelijk hebben van karaktervoetbal. En karakter hadden ze. Soms zelfs iets te veel. Menige wedstrijd is geëindigd in een ouderwetse matpartij. En ook daar steunden de supporters hun spelers. Na afloop ging iedereen, spelers en supporters de kantine in. Om daar de rest van de zondag te blijven. Ik denk dat de buurman daar stiekem best wel jaloers op was.

Als, maar ik weet dat het nooit gaat gebeuren, het huidige Nivo besluit om weer aan een zondagcompetitie deel te nemen met oud Olympia-leden, wordt het elke zondag feest op het nieuwe sportpark. De baropbrengst zal door het plafond heen schieten en Mari d'n Erpel zal spontaan twee centimeter groeien van trots. Ik zie ze al gaan. De gebroeders Kees en Johan van Schuttershoef, Grad, Piet en Henk Damen, Nelis Heesbeen, Jan Vink, Martin Burhenne, Wimpie Ronca, Adri Groeneveld, als keeper Koos van Elshout. De coach zal Rene Heesbeen zijn.

Deze zal er wel voor moeten zorgen dat er geen gebraden kippen bij Koos in de buurt komen, zoals jaren geleden. Koos stond te keepen toen hem een gebraden kip in de hand werd geduwd. Net toen Koos de kip vast had kwam de spits van de tegenpartij gevaarlijk op hem af. Koos dacht koortsachtig na. De kip weg, of een tegendoelpunt. Ik hoor de spits in gedachten nog steeds juichen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden