On-kruid: Mysterieus mist

Normaal gesproken vertelt Jules Faber in deze rubriek over planten die in Nederland te vinden zijn. Deze week gaat Faber echter in op een ander natuurverschijnsel. 

Deze keer wil ik het met u over het natuurverschijnsel 'mist' hebben, waar we deze tijd van het jaar regelmatig mee te maken krijgen. Mistdruppels worden gevormd als er fijnstofdeeltjes in de lucht aanwezig zijn. De natuur heeft er voor gezorgd dat die er in voldoende mate aanwezig zijn, dan moet u denken aan stuifmeel of andere organische stoffen van planten en bomen.

In industriegebieden en steden zijn er naast de natuurlijke fijnstofdeeltjes ook veel kunstmatige fijnstofdeeltjes. Dat is de reden waarom rond industrieterreinen en steden veel vaker mist voorkomt. Als kind vond ik de mist altijd leuk, je kon dan met je hoofd in de wolken lopen.

Juist door haar mysterieuze karakter is het voor natuurfotografen een interessant verschijnsel. Voor hen is een grijs en vaag landschap het toppunt van schoonheid en sfeer. De omgeving gaat lijken op een schilderij wat nog niet af is, vooral als de mistbank boven de grond in flarden langzaam oplost.

Een andere bijkomstigheid bij mist is dat we alleen maar contouren zien, een knotwilg ziet er dan heel anders uit, hij krijgt grillige vormen. Ook de berkenbomen, met hun zwart-wit gemêleerde bast kunnen dan menselijke gestaltes krijgen, vroeger ook wel 'witte wijven' genoemd. Nog een eigenschap van mist is dat al de geluiden dempen en minder ver doordringen. Gaan bomen tijdens mist druipen, dan is dat een teken dat mist spoedig verdwijnt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden