Als bedankje vanuit de gemeente ontvingen de jongeren in Brakel een taart uit handen van wethouder Bragt, om met alle partijen het succes te vieren.
Als bedankje vanuit de gemeente ontvingen de jongeren in Brakel een taart uit handen van wethouder Bragt, om met alle partijen het succes te vieren.

Gemeente tegen jongeren in Brakel: 'Bedankt!'

Allerlei partijen, met name gemeente Zaltbommel, keken met spanning uit naar de nieuwjaarsvieringen in de kernen. Vorige week maandag werd er geëvalueerd over de nieuwe opzet in Brakel. De gemeente wilde hier vooral 'dank je wel' zeggen.

door Marielle Pelle

Brakel - "Na jaren die anders waren, kunnen we terugkijken op een geslaagd oud en nieuw. Er is bijzonder weinig gebeurd en hier zijn we best trots op!" Dit zijn de woorden van de voorzitter van dorpsraad Brakel, Jan van Beek. "Als dorpsraad hebben we alleen de juiste poppetjes bij elkaar gebracht, de jongeren hebben dit neer gezet."

Apetrots
Wethouder Bragt is namens de gemeente Zaltbommel aanwezig en wil de jongeren graag persoonlijk bedanken. Als bedankje ontvangen ze uit handen van de wethouder een grote taart, om met alle partijen dit succes te vieren. Bragt spreekt de jongeren ook persoonlijk toe: "Als wethouder komt ik veel in Brakel. In mijn functie mag ik mensen bij een huwelijksjubileum bezoeken. In de maand december zijn er veel huwelijksjublea, omdat er jaren geleden, in verband met het belastingvoordeel, veel in december werd getrouwd. Toen ik de afgelopen weken bij deze mensen op bezoek was, was het bijzonder om te merken dat juist deze generatie apetrots is op hun dorp en vooral op de jeugd. Waar ze zich er in het verleden voor schaamden, waren ze nu apetrots!" Het maakt de jongeren stil. Bragt geeft eerlijk aan dat over de Brakelse aanpak veel in het college is gesproken en dat ze zich realiseerden dat dit zo maar eens een voorbeeld kon worden voor anderen. "Evaluatie is terugkijken, maar laten we vooral vooruit kijken", zegt hij. Terwijl hij open met de jongeren communiceert en echt contact met ze maakt, zegt hij: "Wees een voorbeeld voor andere dorpsgemeenschappen. In Poederoijen lukte het dit jaar nog niet, geef tips hoe het anders kan." Bragt vertelt verder dat ze als college hebben geleerd, dat het juist de kracht is als jongeren het zelf organiseren. Bragt sluit af met de woorden: "Ik hoop maar één ding, dat jullie het volgend jaar weer willen doen. Wij staan klaar voor ondersteuning!"

Duimendraaien
"Vorig jaar stonden de wallen onder de ogen van de brandweermannen, dit jaar zaten ze duimen te draaien op de kazerne", spreekt Ben van Steenbergen, namens de brandweer, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. "Het was spannend", geeft hij eerlijk toe, "maar alle complimenten!" En ook de brandweer spreekt uit dat ze hopen dat de jongeren bereid zijn om mee te denken en de juiste poppetjes bij elkaar te brengen dat dit ook in de omliggende dorpskernen mogelijk is.

De oranjevereniging en de dorpsraad spreken richting de brandweer hun dank uit, dat zij open stonden voor overleg en dat als resultaat daarvan er een ander beleid was omtrent uitrukken en blussen van de kleine brandjes.

Er zijn veel woorden van dank, maar ook van kritische evaluatiepunten. Emma Schreuders en Nicole Heerius zijn vanuit gemeente Zaltbommel betrokken en vatten het samen: "Het was een bijzondere samenwerking tussen gemeente, politie, buurtzorg Jong, brandweer, oranjevereniging, dorpsraad en jongeren." Namens de jongeren sluit Jiel van Dalen de avond met de woorden: "Het is mooi om te zien dat wij de connectie zijn tussen de jongeren, dorp en de gemeente!" Dat beamen alle partijen: "Dit hadden wij zelf niet gekund!"

Meer berichten