Tijdens de viering van het lustrum pakte trouwe bezoeker Joep zijn viool erbij. Samen werd er gezonden en gevierd.
Tijdens de viering van het lustrum pakte trouwe bezoeker Joep zijn viool erbij. Samen werd er gezonden en gevierd.

Koffie, gezelligheid en 'n warm welkom

Elke woensdagochtend is het 'Open morgen' in de jeugdruimte van Pand 9. De eerste bijeenkomst vond plaats op 7 januari 2015, al vijf jaar staat elke woensdagochtend de deur open. Een dankbare reden om dit lustrum met elkaar te vieren.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - "Ik kom hier graag. Je hoeft hier het gesprek over geloof niet uit de weg te gaan. Het gaat hier niet over je laatste auto", zijn de woorden van een bezoeker. Terwijl dit genoemd wordt ontstaat er spontaan een gesprek in de 'huiskamer' over religie, meningen en hoe iedereen hier zijn eigen weg in zoekt. Het is bijzonder om te zien dat hier iedereen wordt geaccepteerd en dat naar alle meningen wordt geluisterd.

Vandaag zijn Roelien en Reindert gastvrouw en -heer op de open morgen. Ze vinden dit bijzonder want vijf jaar geleden, bij de allereerste Open Morgen waren ze ook gastvrouw en -heer. Reindert vertelt dat ze met vier koppels zijn, elke week is iemand anders gastkoppel. "We zorgen voor de koffie een gezellige warme sfeer in de jeugdruimte, die op woensdagochtend de warmte van een huiskamer uitstraalt." Ze weten zich die eerste bijeenkomst nog goed te herinneren, want wat was het spannend. Ze bladeren terug in het communicatieschriftje dat wordt bijgehouden en lezen dat er die eerste ochtend 16 gasten waren. De opkomst is altijd positief gebleven, vertelt Reindert. Roelien vertelt dat het vooral zo divers is. Ze straalt als ze vertelt over alle contacten. Er komt bijvoorbeeld regelmatig een vrouwelijke vrachtwagenchauffeur uit Tiel een kopje koffie drinken voor de gezelligheid, in deze Bommelse huiskamer.

Op deze bijzondere ochtend om het lustrum te vieren, ruikt het naar verse koffie, maar er is ook taart! De taart wordt rondgedeeld, de koffie ingeschonken, maar eerst neemt trouwe bezoeker Joep zijn viool ter hand en spontaan zet hij 'Lang zal ze leven' in. Er wordt uitbundig met elkaar gezongen en geklapt. Als de taart op is, vraagt een vrouwelijk bezoeker: "Zullen we samen nog wat zingen?" Terwijl de andere bezoekers rustig door keuvelen, speelt Joep een prachtige melodie uit het oratorium Judas Macabaeus, en mevrouw zingt vol overgave de originele Franse tekst, À toi la gloire, in haar eigen moedertaal en ze genieten beide. Op de achtergrond hoor ik enkele mensen ook zachtjes de Nederlandse tekst zingen; U zij de glorie!

Joep legt zijn viool weg en vertelt dat hij graag bij de open morgen komt. Hij vertelt dat hij katholiek is en lange tijd voor de katholieke kerk werkzaam is geweest in binnen- en buitenland en geen binding heeft met de Evangelische Gemeente die deze open ochtenden organiseert, maar hij komt er graag voor de gezelligheid en de inhoudelijke gesprekken.

Ook Marjo van Pouderoijen is een trouwe bezoeker: "Ik ben niet eenzaam, niet ziek of wat dan ook. Ik kom hier echt voor de gezelligheid." Ondertussen wordt er gebabbeld over allerlei dingen en is er ook een luisterend oor. "Hier is behoefte aan", zegt Reindert. "We hopen dat vanuit dit huis liefde mag schijnen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden