On-kruid: Japanse broodboom

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze keer over de Japanse broodboom.

Als ik u vertel dat de Japanse broodboom oorspronkelijk uit Japan komt, zal u dat niet verbazen. Zelfs de Latijnse naam 'aucuba' is afgeleid van het Japanse 'aoki ba' wat 'groen blad' betekent. De naam 'broodboom' klopt eigenlijk niet, het is slechts een bescheiden struikje. Waarschijnlijk heeft John Graeffer de eerste struik in 1783 in Engeland gepland, het Europese vastenland volgde in 1856.

Ondanks dat de broodboom uit Japan komt, kan hij goed tegen onze winters. Omdat hij vorstbestendig is kan hij tot 10 graden vorst verdragen. Wel is het zo dat bij strenge vorst alle bladeren gaan hangen. Het lijkt dan net of de plant totaal verloren is. Maar gaat de temperatuur weer omhoog, dan staat hij er binnen de kortste keren weer bij als vanouds.

Vooral de grote gevlekte bladeren van de struik trekken meteen de aandacht. En nadat de kleine paarse bloemen in april zijn uitgebloeid komen er groene bessen aan de struik, die, naar mate de winter nadert, steeds roder worden. Het zijn deze knalrode bessen die kleur geven aan de grijze winterdagen.

Ook vindt hij het geen probleem om op een schaduwrijk plekje in je tuin te staan. Op zo'n schaduwrijk plekje komen vaak meer rode bessen aan de struik dan wanneer hij op een zonnige plaats staat. Maar pas op! Deze aantrekkelijke bessen zijn giftig. Inname kan duizeligheid, braken en koorts veroorzaken. Kijk dus uit als kinderen de bessen gaan plukken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden