Dirk Poortvliet speelt dit weekend 24 uur orgel om geld op te halen voor het KWF. Hij heeft 500 muzieknummers nodig om de tijd te vullen, dus geef vooral je verzoeknummers door!
Dirk Poortvliet speelt dit weekend 24 uur orgel om geld op te halen voor het KWF. Hij heeft 500 muzieknummers nodig om de tijd te vullen, dus geef vooral je verzoeknummers door!

Organist speelt 24 uur voor het KWF

Vierentwintig uur lang orgel spelen, om financiële middelen in te zamelen voor een tweetal goede doelen. Een uitdaging die Dirk Poortvliet in het weekend van 7 en 8 februari aan wil gaan om geld in te zamelen voor het KWF en voor de Hervormde Gemeente van Zuilichem.

door Marielle Pelle

Zuilichem - "Toen ik zag dat Maarten van der Weijden aan het zwemmen was, dacht ik: zoiets kan ik ook wel doen", vertelt de 41-jarige Dirk Poortvliet over het ontstaan van de 24-uurs orgelmarathon die hij aangaat op 7 en 8 februari op het kerkorgel van de Hervormde kerk in Zuilichem.

Poortvliet vertelde het tegen een maat van hem in het dorp en samen borrelde al snel heel veel ideeën naar boven. "Het werd steeds groter en groter", vertelt Poortvliet. Jeanet Kanselaar vult hem aan en zegt: "Er moest ook nog van alles omheen georganiseerd worden om bezoekers een gevarieerd programma aan te bieden." Samen met Aria Grandia en Susanne Poortvliet nam zij deze organisatie op zich en inmiddels staat er een uitgebreid programma met een markt, rondleidingen door de kerk, een escaperoom in het kerkelijk centrum, verkoop oliebollen, een springkussen en zaterdagochtend een ontbijtbuffet waar iedereen tegen betaling van 5 euro aan mag schuiven. "Wij wilden voor deze doelen ook onze handen uit de mouwen steken", zegt Kanselaar.

"Met het KWF heeft iedereen wat en we laten daarmee als kerk ook zien dat we hier met elkaar de schouders onder zetten. De opbrengst wordt eerlijk gedeeld," vertelt Poortvliet. Met emotie in zijn stem vertelt hij: "Ik ben al meer dan 25 jaar organist. Ik heb al op zoveel begrafenissen gespeeld ten gevolge van de ziekte kanker. Van de begrafenis van mijn eigen vader tot aan de begrafenis van een schaatser die jaren geleden de Elfstedentocht reed. Op deze begrafenissen voel je de emotie en die kun jij in muziek een plaats geven. In de toespraken hoorde ik dat deze man meerdere malen de Elfstedentocht had gereden. Op dat moment weet je wat je moet spelen en speelde ik het lied wat verbonden is met de Elfstedentocht." Op zaterdagmiddag om 14.00 uur is er een gedenkmoment. Mensen kunnen, liefst vooraf, verzoeknummers doorgeven, van muziekstukken die voor hen waardevolle herinneringen zijn. "Want muziek kan herinneringen tot leven brengen!"

Ik ben benieuwd of hij op ziet tegen deze uitdaging en hoe hij dit vol gaat houden. Poortvliet reageert lachend en ad rem: "Ik zie nooit ergens tegenop, dit wordt waarschijnlijk gewoon overleven op karakter." Dan wordt hij serieus, kijkt naar buiten en zegt: "Ja, vandaag dacht ik nog: hoelang is 24 uur eigenlijk? Dan denk ik aan mensen die moeten wachten op een uitslag van een oncoloog en hoe slopend dit is. Dan voelt een half uur wachten al lang." Hij kijkt me aan en zegt: "Wat is dan 24 uur!"

De orgelmarathon vraagt voorbereiding. "Ik wil alle stukken vooraf doorgespeeld hebben", zegt Poortvliet. Op mijn vraag hoeveel muziekstukken hij nodig heeft om 24 uur te kunnen spelen, pakt hij zijn telefoon en rekent het snel uit. Er blijken 500 muziekstukken nodig te zijn. En dat het muziek van alle richtingen is, wordt duidelijk als hij muziekstukken laat zien van Elton John, tot de vijfde Symfonie van Beethoven, tot de drie Schuintamboers. Ook is er kinderzang, samenzang en mannenzang. "Ze moeten gewoon binnenstappen, inhaken en meezingen", zegt Poortvliet, "want het orgelspel stopt niet."

Aftrap
Op vrijdagavond 7 februari om 20.00 uur geeft wethouder Van Leeuwen de officiële aftrap, waarna Poortvliet plaats neemt op de orgelbank. "Ik zal wel regelmatig moeten gaan verzitten hoor", geeft Poortvliet aan. "Vooral de rand van de houten kruk ga je op den duur voelen. Ik speel vier uur aan één stuk. Dan stop ik vijf tot tien minuten voor de doorbloeding van mijn benen en om even naar het toilet te gaan en verder is het voornemen om niet van de kruk af te komen."

Poortvliet straalt als hij erover vertelt. "Deze uitdaging heeft iets aparts, daar houd ik wel van!" Om daarna eerlijk te zeggen: "Het werk van KWF gaat geen gezin voorbij, dit treft iedereen. Samen muziek maken verbindt, we gaan met elkaar muziek maken, zingen en ernaar luisteren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden