Na een jeugd waarin hij is gepest en zelfs werd bedreigd omdat hij anders was, voelt Daniel zich nu trots op wie hij is.
Na een jeugd waarin hij is gepest en zelfs werd bedreigd omdat hij anders was, voelt Daniel zich nu trots op wie hij is. (Foto: Marjolein Annegarn)

'Mogen zijn wie je bent, jij ook'

Wordt Daniel van den Bergh (19) uit Kerkdriel Youth Pride Ambassador 2020? Hij is een van de negen kandidaten die nog in de race zijn voor deze representatieve functie. Een rol waarin je de gelijkheid van de LHTB+-gemeenschap promoot: voor, tijdens en na de jaarlijkse Gay Pride-evenementen in Amsterdam. Wie er zondag 9 februari ook met de titel vandoor gaat, Daniel heeft sowieso gewonnen. Want na een lange struggle kan hij eindelijk zeggen: "Ik sta hier, trots op wie ik ben."

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Dat Daniel als peuter graag met poppen speelde, vond hij heel gewoon. Zijn even oude nichtje deed dat toch immers ook? Maar toen hij op de basisschool vertelde dat roze zijn favoriete kleur was, lachten zijn klasgenoten hem uit. En waarom wilde hij niet op voetbal, zoals de meeste andere jongens? Het bleek het begin te zijn van een lange periode waarin hij zich buitengesloten, een vreemde eend in de bijt voelde. Want al accepteerde zijn familie hem zoals hij was, de buitenwereld deed dat meestal niet. Het gevoel nergens bij te horen, de pesterijen en zelfs doodsbedreigingen waarmee hij op de basis- en middelbare school werd geconfronteerd: het maakte hem zielsongelukkig.

Met professionele hulp en onvoorwaardelijk steun van zijn ouders en vrienden is Daniel uitgegroeid tot een krachtig persoon. Ja, hij is gay en dat is prima. "Ik ben nu trots op mezelf."

De weg die hij moest gaan om zover te komen, gunt hij niemand. Toen hij op Instagram de oproep zag om deel te nemen aan de verkiezing van Youth Pride Ambassador Nederland, besloot hij dan ook mee te doen. "Om jongeren die met zichzelf in de knoop zitten, een hart onder de riem te steken. Door mijn verhaal te delen. Al zou ik hiermee maar één persoon kunnen helpen. Ik heb zo'n voorbeeld vroeger gemist." In zijn dorp werd zijn anders-zijn niet door iedereen geaccepteerd. Terwijl Daniel zelf worstelde met wie hij was, maakte de buitenwereld het hem nog moeilijker. Uiteindelijk trof hij mensen waarbij hij wel zichzelf kon zijn. Bijvoorbeeld op het Cambium College. Daar kwam hij halverwege het derde leerjaar terecht, nadat de situatie op zijn middelbare school in Den Bosch onhoudbaar bleek. "Bij het Cambium werd ik zo warm ontvangen, dat verraste me."

Ook Scouting St. Martinus in Zaltbommel bleek voor hem een veilige omgeving. "Daar ben ik al meer dan 12 jaar lid van. Niemand veroordeelt me daar." In de vlog die hij als onderdeel van de strijd om het ambassadeurschap moest maken, vestigt hij dan ook de aandacht op de scoutingvereniging. Mocht hij naast de titel grijpen, dan vaart hij tijdens de Canal Pride in Amsterdam mee op de boot van de Rainbow Scouts. Om duidelijk te maken dat bij de scouting ruimte is voor gender- en seksuele diversiteit. En anders staat hij als Youth Pride Ambassador 2020 op de voorste boot, letterlijk als boegbeeld van de LHTB+-gemeenschap. Want Daniel van den Bergh mag zijn wie hij is. En dat gunt hij iedereen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden