Henk Linssen is zes jaar voorzitter geweest van T.V. Ammerzoden. 'Zijn' vrouwen geven het voorbeeld van gezellig samen vitaal blijven door lekker te bewegen.
Henk Linssen is zes jaar voorzitter geweest van T.V. Ammerzoden. 'Zijn' vrouwen geven het voorbeeld van gezellig samen vitaal blijven door lekker te bewegen. (Foto: Sport in de Spotlights)

17 februari - Kom voorbereid!

Als sportformateur van de Bommelerwaard heeft Henk Linssen de komende maanden de schone taak om de doelen van het Nationaal Sportakkoord om te zetten in daden. Daar heeft hij meedenkers en -doeners voor nodig. Wie ideeën of misschien zelfs al concrete plannen heeft om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten bewegen en sporten, is meer dan welkom bij de bijeenkomst op 17 februari in Zaltbommel.

door Jetty Duister

Ammerzoden - Letterlijk tussen de bedrijven door kan een afspraak gepland worden om Henk Linssen uit te laten leggen wat nou een Sport- en Beweegakkoord voor de Bommelerwaard inhoudt. De 'hoe, wat, waarom en waar'-vragen zijn voor veel mensen nog onduidelijk.

Snel aan de slag!
Linssen is opgegroeid in Zuid-Limburg, maar woont al sinds 1993 in Ammerzoden. In het dagelijks leven is hij zelfstandig organisatie- en bedrijfsadviseur. In de job als sportformateur, die hij er nu naast doet, komt dat uitstekend van pas. Heeft hij wat met sport? "Ik vond alles leuk. Fietsen, tennis, balsporten en judo. Toen kon je nog niet uit zoveel sporten kiezen als nu. Tegenwoordig? Fietsen, golfen en tennissen. En ik was zes jaar voorzitter van T.V. Ammerzoden." Het is dus niet toevallig dat het gesprek plaatsvindt in de bestuurskamer van de club. Linssen werd min of meer gewezen op de functie van sportformateur. "Het ging allemaal snel. Binnen een week stond ik te pitchen en kort daarna ben ik begonnen. Sport is een belangrijk middel om de onderlinge binding tussen de kernen van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel te vergroten. Dat gaat niet van zelf. Daar is structuur voor nodig. Wie spreek je dan aan? Wie kunnen binnen de sport de representanten van deze regio zijn en wat kunnen zij doen? Binnen drie jaar moeten we een reeks afspraken gemaakt hebben die aansluiten op de zes ambities van het nationale akkoord van sportminister Bruins. Er is direct geld beschikbaar voor concrete plannen. Misschien is het goed te melden dat ik als sportformateur werkt vanuit de Gelderse Sportfederatie en niet vanuit de gemeente. Ik ben er voor verenigingen, ongebonden sporters en nog veel meer andere partijen. Samen moeten we snel aan de slag."

Zes ambities
Dat sporten en bewegen bijdraagt aan je gezondheid weet iedereen. Maar misschien denk je er niet altijd bij na dat het ook op andere manieren kan verbinden. Elkaar ontmoeten, gezellig iets doen en als je wilt op een leuke manier de competitie aangaan. Het belangrijkste punt van de missie rondom het Nationale Sportakkoord is dat in 2030 iedereen die dat wil, sportief mee moet kunnen doen. "Om dat waar te maken, kijken we vaak naar verenigingen. Maar ook sportscholen, zorgaanbieders en sporters niet geen lid van een club zijn, spreken we aan. Het is een trend dat verenigingen minder leden krijgen en daarom is het moeilijk voldoende vrijwilligers en bestuursleden te vinden. Gemeenten kijken vaak naar de accommodaties. Die moeten aan de gestelde eisen voldoen. Maar daarnaast is er structuur nodig om een positieve sportcultuur te creëren waarin betrokkenen verantwoordelijkheden krijgen en zelf nemen." Dan is communicatie belangrijk. De toegang tot meedoen moet laagdrempelig zijn en soms zal het samen omdenken worden. Ambitie klinkt als competitie en dat is het misschien ook. Er valt veel te winnen. Wat staat er op dat 'verlanglijstje'? Inclusief sporten en bewegen, een duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur, vaardig bewegen en topsport die inspireert. Waar moeten we dan bijvoorbeeld aan denken?

Sociaal gezond
Elkaar ontmoeten, contacten leggen en samen dingen delen, daar word je beter van. Zoals de dames van de tennisclub. Die ook bij elkaar komen als het regent of iemand jarig is. Mentaal en sociaal gezond zijn vaker vanzelfsprekend kunnen worden. Kan dat? "De focus ligt inderdaad op inclusief sporten. Als iedereen mee moet kunnen doen, geldt dat ook voor ouderen, mensen met een beperking, minder draagkrachtigen of mensen uit verschillende culturen en andersgezind. Een goed voorbeeld zijn de initiatieven voor G-sporters. Maar wat vind je van val preventie voor ouderen of minder zorgpremie betalen als je vitaal bent? Zou een kind met obesitas liever naar een diëtist gaan of meer bewegen? Volgen we trends of geven we verenigingsondersteuning. De vier buurtsportcoaches in Zaltbommel en hun collega in Maasdriel zijn een goed begin. Maar er zijn nog gaten te vullen en daar kunnen we op de kick-off bijeenkomst direct beginnen. Sportwethouders Zondag en Van Hoof zijn ook aanwezig." Wat kunnen mensen de 17e februari verwachten?

Meld je aan!
Linssen heeft al veel mensen gesproken en er worden nog uitnodigingen verzonden. "Maar wacht daar niet op. Als je echt mee wilt praten, meld je dan aan. De inloop in De Poorterij in Zaltbommel is vanaf 19.30 uur en we beginnen om 20.00 uur. We gaan in kleine groepjes alle ideeën, tips en plannen verzamelen en met elkaar delen. Later gaat het geld kosten. En dat is er; 80.000 euro voor drie jaar. Vanaf mei is het boter bij de vis voor de concreet opgestelde doelen. Wanneer daar professionele inzet voor nodig is, moet dat kunnen. Dit akkoord moet sportbeleid brengen van onderaf." Dat is lastig, maar als de communicatie loopt en het fundament stevig is, kan er gebouwd worden aan het huis van sport en bewegen. Dus lokale belanghebbende sportclubs, ondernemers, welzijnsorganisaties, scholen en andere sportievelingen; pak op die bal en speel terug om allemaal te winnen.

Info of aanmelding? sportformateurbommelerwaard@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden