Je kunt alsnog een medaille verdienen als je vóór 1 april het parcours loopt. Kijk voor info op tworiversmarathon.nl.
Je kunt alsnog een medaille verdienen als je vóór 1 april het parcours loopt. Kijk voor info op tworiversmarathon.nl. (Foto: Marco van Leeuwen)

Alsnog 'n Two Rivers-medaille? Het kan!

De organisatie heeft Two Rivers Marathon onlangs moeten afgelasten. "Vreselijk", aldus Race Director Michel Schoon. "Door de verslechterende weersomstandigheden werden we genoodzaakt de marathon af te gelasten." Maar, ze hebben iets bedacht. Je kunt alsnog een medaille verdienen!

Zaltbommel - De eerste storm met een naam, Ciara, doet Nederland aan op zondag 9 februari. De dag dat Two Rivers Marathon op de agenda staat. In de week voorafgaand aan het evenement werden de voorspellingen nauwgezet gevolgd. Two Rivers introduceerde zelfs een dagelijkse 'weerblog'. De piek van de storm werd op zondagavond verwacht. De dag zou onstuimig worden.

Noodscenario
"Het leek de gehele week verantwoord om het evenement door te laten gaan. Totdat zondag in de vroege ochtend bleek dat Ciara veel eerder zou toeslaan", vertelt Schoon verder. "Het slecht-weer-scenario ligt al jaren in de kast, jaarlijks zorgen we voor een update. Dit jaar moesten we het helaas ook uitvoeren."

Two Rivers cancelled
Er hing een droeve sfeer. Maandenlange voorbereidingen voor niets. Op zaterdag was alles al grotendeels opgebouwd. Zaterdagavond vond een succesvolle kick-off plaats in de Sint-Maartenskerk. Drie bekende schrijver-hardlopers kwamen vertellen over de 'Magie van de Marathon'. Olivier Heimel, hoofdredacteur van het magazine Runner's World, deed de presentatie.

Aansluitend de uitverkochte pastaparty. Iedereen was er klaar voor! Bijna 1.000 lopers uit meer dan 15 landen stonden op de startlijst. Velen waren al in Zaltbommel.

Het nieuws 'Two Rivers cancelled' ging binnen een paar minuten viraal. Het leek wel of geheel Nederland klaarstond om de marathon te gaan rennen. Bij de lopers teleurstelling. Maar vooral ook begrip. 'Onverantwoord om zoveel lopers en vrijwilligers het parcours op te sturen.' Er werd geschakeld en een alternatief programma neergezet: een 'katerfeestje', 's middags in de Sint-Maartenskerk.

Een list
Alsnog je medaille verdienen? Dat is wat Marcel Theunissen, met Locked Safe hoofdsponsor van het evenement, zich afvraagt met het Two Rivers team. "Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen?"

Op maandag staat Theunissen, nog steeds in de gierende wind, op de dijk bij de Waal. Hij neemt een filmpje op. "Balen hè! Dat Two Rivers niet doorging. Maar je kunt alsnog je medaille verdienen. Loop het Two Rivers parcours vóór 1 april en je kunt alsnog je medaille komen ophalen. Mét een speciaal Two Rivers biertje!" Af te halen op het hoofdkantoor van Locked Safe in Zaltbommel.

Dus mocht je in de binnenstad van Zaltbommel deze en volgende maand juichende lopers in de Waterstraat zien, geef ze een applausje. Ze hebben dan waarschijnlijk net 42 kilometer hardgelopen. En hebben een warm ontvangst verdiend!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden