Daniëlle en Menno van Hemert staan volgende week op het Nederlands kampioenschap skiën in Oostenrijk.
Daniëlle en Menno van Hemert staan volgende week op het Nederlands kampioenschap skiën in Oostenrijk.

Al jong starten op de top

Skiën is voor veel Nederlandse kinderen een droom. Voor de 14-jarige Daniëlle en haar 12-jarige broertje Menno van Hemert komt er een bijzondere droom uit als ze van 22 tot en met 28 februari mogen schitteren op het NK skiën in Oostenrijk.

door Marielle Pelle

Brakel - Maria Alm, een pittoresk Oostenrijks dorpje, genesteld in een glooiend landschap aan de voet van het Steinernes Meer, een indrukwekkend bergmassief op de grens met Duitsland met hun eigen skiberg 'Natrun'. In dit skigebied Hochkönig wordt gestreden om de Nederlandse titel alpineskiën. Naast de junioren en senioren nemen deze week ook de jonge talenten het tegen elkaar op. Er wordt geskied op het hoogste nationaal niveau in alle leeftijdscategorieën. Daniëlle en Menno vertellen er rustig over, al kijken ze er ook enorm naar uit om hier op de top te mogen staan.

De 14-jarige scholier van het Cambium uit Zaltbommel vertelt dat ze al bijna 10 jaar op de ski's staat. Als meisje van 4 jaar begon het met een lesje op de borstelbaan in Oss, dit ging steeds beter en na enkele jaren kwam de vraag of ze in het wedstrijdteam wilde. Oss is nog steeds de thuisbasis, maar ze traint ook samen met haar broertje een keer in de week in Zoetermeer op de indoorbaan.

Ook broertje Menno volgde haar voorbeeld en stond al jong op de ski's. Afgelopen seizoenen had Menno verschillende malen pech. Drie jaar op rij kwam hij hard ten val, hij had weinig plezier meer in skiën, bleef wel mee trainen maar stond liever met zijn voetbalteam op het groene veld. Vader Wilco vertelt: "De trainers hebben met trainingen geen prestaties meer gevraagd, alleen geprobeerd om zijn plezier en zelfvertrouwen weer terug te krijgen." Enkele weken geleden zei Menno ineens: "Ik ben niet gevallen, ik ga er weer voor!" Ineens was zijn enthousiasme er weer en wist hij, net als zijn zus, zich ook te kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap.

Kick
Dat enthousiasme is ook te horen in Menno's stem als hij vertelt waarom skiën zo mooi is. "Het is de snelheid en dat geeft een kick!" Danielle is rustiger en weloverwogen verwoordt ze: "Als je voor een moeilijke slalom staat, dan geef je alles en ga je ervoor om hem te halen." Ze vertellen inhoudelijk over de lange en de korte slalompalen. Daniëlle skiet, gezien haar leeftijd, al met lange palen, Menno zal hier volgend jaar naar over gaan, dit vraagt een speciale techniek. Om dit te bereiken vraagt het veel trainen, maar vooral ook discipline. Ze trainen beide drie keer in de week, daarnaast traint Daniëlle nog in de sportschool in haar eigen dorp en Menno voetbalt nog bij BZC '14. Vol lof vertelt Daniëlle over haar trainer van de sportschool die constant met haar zoekt naar de juiste afstemming en de juiste trainingselementen. "Dit is goed zichtbaar in haar prestaties van afgelopen periode", vertelt haar moeder. Voordat ze op het NK staan, staat er nog een pittige trainingsweek in Oostenrijk op het programma. "Mijn klasgenoten vinden dat ik mazzel heb. Maar ik moet elke dag keihard trainen en heb daarnaast een huiswerkrooster, met schoolopdrachten."

Dromen
Ze dromen nu van de unieke uitdaging om op het Nederlands Kampioenschap te mogen staan, maar ze hebben ook beide voor ogen wat ze graag met hun toekomst willen. Daniëlle heeft haar plan al helemaal uitgestippeld. Ze realiseert zich dat voor een Nederlander skiën niet als topsport in aanmerking komt, maar ze wil graag skilerares worden. "Als ik 16 ben wil ik daarmee starten." Ze heeft al uitgezocht hoe ze kan beginnen, met onder andere de EHBO-diploma's, zodat ze zo snel mogelijk van haar hobby haar beroep kan maken.

Menno zit in het laatste jaar van de basisschool. Na de zomervakantie hoopt ook hij naar het Cambium in Zaltbommel te gaan. Maar ook hij heeft een duidelijk toekomstperspectief. Het is kort, maar krachtig: hij wil graag naar de marechaussee. "De discipline die hiervoor nodig is, heeft hij in ieder geval en dat laat hij zien in zijn sportprestaties", zegt zijn moeder lachend.

Nederlands Kampioenschap
Ze kijken er naar uit om af te reizen naar Oostenrijk. Hun ogen stralen als ze er over vertellen. Bovenaan die start staan en dan alles moeten gaan geven, is spannend. "Als ik bovenaan een start sta, maak ik me verschrikkelijk boos", vertelt Menno terwijl zijn ogen vlammen. "Ik denk aan iemand die mij boos heeft gemaakt, dan word ik opnieuw boos. Ik denk dan dat die slalompaal het hoofd is van diegene en dan knal ik erin." Hij pauzeert even en zegt dan: "Als je dan beneden komt, dan denk je: Waaah!" Menno heeft duidelijk weer de smaak te pakken en gaat er helemaal voor. "Ik hoop in de top tien te skiën", zegt hij kort en duidelijk.

Danielle legt rustig uit dat het soms echt geluk of pech is. "Het zijn niet alleen jouw prestaties, het zijn ook de weersomstandigheden en je startplaats. Heb je nog een keurige piste, of hebben voorgangers er al grote gaten en randen in geskied?" Daniëlle kan, zoals ze alles perfect kan verwoorden, ook haar doel precies verwoorden. "Ik ga sowieso voor het plezier. Ik hoop dat het goed gaat en dat ik een goede slalom neer kan zetten. Ik hoef niet in de top vijf te eindigen. Dat kan ook niet, want dan had ik veel schooluren moeten laten gaan en veel meer trainingskampen moeten doen. Ik heb dit jaar mijn focus op mijn opleiding, dus meedoen aan het Nederlands kampioenschap is al een beloning!" Haar gezicht straalt, de lichtjes in haar ogen twinkelen en ze zegt: "Ik heb er zin in!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden