On-kruid: Kievitsbloem

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week gaat het over de kievitsbloem.

Een bijzondere naam voor een bijzonder plantje, die ook wel 'Hollandse tulp' wordt genoemd. Net als de tulp staat hij graag op een zonnige plekje en dan het liefst wat beschut in een groep bij elkaar. Helaas bloeien ze maar eens in de acht jaar en dan niet langer dan één week.

De met stippen voorziene eivormige kievitsbloemen lijken met wat fantasie op een kievitsei. Maar een meer aannemelijke verklaring voor zijn naam is dat de bloem gaat bloeien als de kieviten in april, in vochtige weilanden, hun nest gaan maken.

De kievitsbloem heeft de Latijnse naam, Fritillaria meleagris gekregen. Fritillaria betekent 'dobbelsteen', deze naam kan ontstaan zijn omdat de stippen van de kievitsbloem lijken op de ogen van de dobbelsteen.

Deze in Nederland beschermde plant heeft ook enige rode en paarsachtige varianten en is gewoon te koop in het tuincentrum. De wilde, beschermde, kievitsbloem kom je nog tegen langs de Vecht in de provincie Utrecht. Van oorsprong komen ze uit Zuid-Oost Europa en de middellandse zeelanden.

In China worden de kievitsbloemen al duizenden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde. Thee getrokken van de kievitsbloem zou een slijmoplossende en bloeddrukverlagende effect hebben. Afhankelijk van de sterkte van de thee, kan hij ook negatief werken op het lichaam. Laat de kievitsbloem maar gewoon staan en geniet van zijn de schoonheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden