Kwartiermaker Nanette van Dishoeck en wethouder Willem Posthouwer willen met verzamelkantoor ruimte bieden aan groene ondernemers.
Kwartiermaker Nanette van Dishoeck en wethouder Willem Posthouwer willen met verzamelkantoor ruimte bieden aan groene ondernemers. (Foto: Loeki Bruinink)

Samen verduurzamen werkt beter

Praten over duurzaamheid is prima, maar laat het vooral ook zien. Gemeente Zaltbommel geeft graag het goede voorbeeld. Zo maakt ze haar kantoorruimte energiezuiniger en rijden gemeenteauto’s steeds vaker elektrisch. Sinds kort faciliteert ze ook Het Groene Huis. Aan de Hogeweg, direct naast het gemeentegebouw, staan de deuren van dit verzamelkantoor open voor kleinschalige ondernemers die werk willen maken van verduurzaming.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Het Groene Huis beslaat de helft van de tweede etage aan de Hogeweg 11; zo’n 450 m2 vloeroppervlak. Hier vind je kantoorruimten, flexplekken, vergader- en workshopruimten. De sfeer is zakelijk met een huiselijke inslag. Kwartiermaker Nanette van Dishoeck besteedde veel aandacht aan de inrichting van het verzamelgebouw. “Met een beperkt budget hebben we dit pand zo comfortabel en duurzaam mogelijk ingericht. We hebben tweedehands kantoormeubilair op de kop getikt en deden inkopen bij de kringloop.” Bij de buren – het gemeentekantoor – legde ze beslag op ongebruikte kasten en kunstwerken.

Sinds de start in november hebben diverse zelfstandigen en projectgroepen hun vaste of tijdelijke intrek in Het Groene Huis genomen. Coöperatie Bommelerwaar is gebruiker van het eerste uur, Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard volgt binnenkort. Vanuit het Groene Huis werken zij aan de verduurzaming van hun omgeving. “Ook als dat niet de hoofdactiviteit van je onderneming is, kun je je hier – tijdelijk of permanent - vestigen. Als je onze ‘Golden Rules’ maar onderschrijft”, legt Van Dishoeck uit. “Iedereen draagt vanuit zijn of haar vak bij aan de groene community. Dat maakt het communicatiebureau dat duurzame alternatieven voor papieren folders en brochures zoekt, ook welkom. Net als de HRM-specialist die ‘inclusiviteit’ op de arbeidsmarkt nastreeft. Duurzaamheid is een breed begrip.”

Van Dishoeck merkt al de voordelen van samen verduurzamen onder één dak. “Aan de gezamenlijke lunchtafel spreek je elkaar informeel. Je deelt waarmee je bezig bent, schakelt hulp van anderen in of helpt ze op weg. De één vertelt over visitekaartjes die gemaakt zijn van landbouwafval. De ander geeft tips over energiezuinig woon-werkverkeer. Je houdt elkaar scherp. Heb je vragen over regelgeving? De gemeente zit op loopafstand: de lijnen zijn kort.”

Soms zit die samenwerking in kleine dingen, weet Boukje Pennings van Energieloket Zaltbommel. Iedere woensdagmiddag houdt ze in Het Groene Huis spreekuur voor inwoners met vragen over energiebesparing. “Voor de opening van ons loket zocht ik champagneglazen. Moest ik die voor deze eenmalige bijeenkomst kopen? Ik besprak het tijdens de gezamenlijke lunch. Mensen boden aan glazen van thuis mee te nemen. Uiteindelijk wisten we er samen genoeg te verzamelen.”

Meer info op www.hetgroenehuis.net .

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden