Ouderenadviseurs Heidi van Heumen en Jacomien de Bruin voorzien senioren in de Bommelerwaard van de gewenste informatie.
Ouderenadviseurs Heidi van Heumen en Jacomien de Bruin voorzien senioren in de Bommelerwaard van de gewenste informatie. (Foto: )

Goed voorbereid zijn op je oude dag

Sinds afgelopen augustus werkt Heidi van Heumen als ouderenadviseur bij Welzijn Bommelerwaard. Samen met haar collega Jacomien de Bruin gaat zij in gesprek met senioren in de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel. "Ouderen kunnen bij ons terecht met al hun vragen over wonen, welzijn en zorg. We vragen ze hun verhaal te vertellen en kijken dan samen waar de mogelijkheden liggen."

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Hoe blijf ik zo lang mogelijk zelfstandig wonen: kan dat in mijn eigen huis of is verhuizen een betere optie? Welke activiteiten zijn er voor mij in de buurt? Dit soort vragen krijgen ouderenadviseurs Heidi en Jacomien regelmatig voorgelegd. “Ouderen willen graag zo zelfstandig mogelijk blijven functioneren. Ze willen goed voorbereid zijn op hun oude dag. Het geeft rust als je weet waar je terecht kunt wanneer hulp noodzakelijk is."

Wegwijzer
"Als ouderenadviseurs wijzen we de weg naar passende ondersteuning en activiteiten. Wij vragen geen voorzieningen aan, dat moeten ouderen zelf doen. We zorgen er wel voor dat ze over de juiste informatie beschikken. Op basis daarvan kunnen mensen zelf beslissingen nemen."

“We zien regelmatig eenzaamheid bij ouderen. Bijvoorbeeld na een verhuizing: zonder aanspraak, netwerk en binding met je omgeving kun je je eenzaam voelen. Ook als gevolg van dementie missen ouderen soms de verbondenheid met anderen. De aandoening beïnvloed het contact met de partner en de buitenwereld. Dat kan voor eenzaamheidsgevoelens zorgen. Vaak onzichtbaar voor de omgeving. Je bent immers toch met z’n tweeën?”

Familiepatronen
Niet alleen ouderen zoeken contact met Heidi en Jacomien, ook hun kinderen en zorgverleners doen dat. “Je hebt binnen elke familie bepaalde patronen en rolverdelingen. Dat maakt het soms moeilijk om zaken bespreekbaar te maken en beslissingen te nemen. Als ouderenadviseur kun je mensen soms weer met elkaar in gesprek brengen. Onlangs spraken we met de kinderen van een vrouw die er tegenop zag naar een zorgcentrum te verhuizen. Helaas was die stap onvermijdelijk. We boden de vrouw een luisterend oor, brachten met haar een bezoek aan het zorgcentrum en konden haar geruststellen. Bij een buitenstaander durven ouderen soms makkelijker hun kwetsbaarheid te tonen en hulp toe te laten.”

“Sommige ouderen vinden het moeilijk om anderen in te schakelen. Hoe vaak wij niet horen ‘Nee, dat vraag ik niet aan mijn kinderen. Die hebben het al zo druk.’ Wij luisteren, bekijken waar de mogelijkheden liggen en overleggen. Elke situatie is weer anders. We leveren echt maatwerk.”

Je kunt een gratis preventief huisbezoek van een ouderenadviseur aanvragen. Bel daarvoor naar 0418- 634 231 of mail naar info@welzijnbommelerwaard.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden