Op een karakteristieke plaats aan de Delkant in Gameren overhandigt filmmaker Gert Koren (links) de film aan Marcel Baijense (rechts) voorzitter van dorpsraad Gameren.
Op een karakteristieke plaats aan de Delkant in Gameren overhandigt filmmaker Gert Koren (links) de film aan Marcel Baijense (rechts) voorzitter van dorpsraad Gameren.

'Schaalvergroting is duidelijk zichtbaar'

Een dorpsfilm, een bekend fenomeen uit de jaren '60 en '70. In Gameren namen ze het initiatief om een nieuwe dorpsfilm op te nemen om het tijdsbeeld opnieuw vast te leggen.

door Marielle Pelle

Gameren - "We liepen al jaren met het idee om een dorpsfilm op te nemen", vertelt Marcel Baijense, voorzitter van dorpsraad Gameren. "In 2016 kregen we de vraag al eens, maar in 2015 zijn we als dorpsraad pas opgericht, dus in de beginjaren hadden we andere prioriteiten. In het voorjaar van 2019 kwam het plan opnieuw op de bestuurstafel. Iets wat echt bij Gameren hoort, is de feestweek rondom Koningsdag. Dit is een beeld wat er echt op moet staan, dus we zijn snel gaan doorpakken", aldus Baijense. Er werd contact gezocht met dorpsgenoot Gert Koren, of dat hij dit op zich wilde nemen. "Ik ben met Koningsdag gaan filmen, terwijl ik nog geen idee had wat of hoe het moest gaan worden", vertelt Koren.

Schaalvergroting
De laatste dorpsfilm van Gameren was van 1968. "Het is zo mooi om nu de verschuiving van het tijdsbeeld te zien. De schaalvergroting is nu zo duidelijk zichtbaar", vertelt Baijense. Koren, die als filmmaker contact had met alle verenigingen, bedrijven en op zoek ging naar de unieke dorpsbeelden, kan enthousiast en smakelijk blijven vertellen over alle contacten en filmmomenten. Als we praten over de schaalvergroting, die duidelijk zichtbaar wordt, weet hij het nauwkeurig te vertellen. "In 1965 waren er in Gameren 67 boeren die koeien hadden. Nu zijn er nog twee boeren met koeien. Maar één boer heeft nu in totaal al meer koeien dan die 67 boeren toentertijd bij elkaar. En deze koeien produceren nu drie keer zoveel melk dan in 1965, toen het allemaal kleinschaliger was." Dit wordt ook duidelijk zichtbaar bij de kassen en tuinderijen die in beeld komen. "Dat is zo mooi om te zien in de film, de beelden met foto’s van vroeger en daarnaast het beeld van nu. Dit geef een verrassend effect", zegt Baijense.

Eigen product
De dorpsfilm wordt in eigen beheer door de dorpsraad uitgegeven en is verkrijgbaar bij lokale ondernemers. Dat de film een echt Gamers product is, blijkt wel uit de keuze van de dorpsraad om de opbrengst, die met de uitgave van deze film wordt gecreëerd, in te zetten voor de dorpsgemeenschap. "We willen dit teruggeven aan het dorp", zegt Baijense. "Een gedeelte zullen we besteden aan de gemeenschapsruimte in JOOP en het andere deel wordt besteed aan een activiteit voor de inwoners van Gameren. Maar we vinden het heel belangrijk om het te delen en terug te geven aan de dorpsgemeenschap."

Geschiedenis
De film heeft vooral als doel om het tijdsbeeld vast te leggen. Juist in een periode waar alles wordt gefilmd en kort wordt gedeeld op de tijdlijnen van social media is het goed om het dorpsbeeld vast te leggen en daarmee geschiedenis te schrijven. De mannen kijken elkaar aan en vragen zich hardop af: "Als we dit over 25 jaar terugkijken, zou dan de zangvereniging nog bestaan? Zal de intocht van Sinterklaas er nog zijn? Zal de voetbalvereniging nog zelfstandig zijn?" "Op deze film komen auto’s langs met een benzinemotor, misschien is dit over 25 jaar ongeloofwaardig", mijmert Koren.

"De verschuiving van het tijdsbeeld zien we nu ook al", vertelt Koren. "Op Koningsdag film ik dat de kinderen ballonen oplaten bij het zorgcentrum. Enkele maanden later bij de opening van het fietspad hebben de kinderen wederom ballonen vast, maar ze mochten deze in verband met milieu-eisen niet meer oplaten."

Kleine dingen
Beide mannen zijn trots op de film, een Gamers product dat in samenwerking met veel inwoners, bedrijven en verenigingen tot stand is gekomen. Het is prachtig om met elkaar terug te kijken en dat hopelijk over jaren nog eens te doen. "Want het zijn vooral die kleine dingen die aanspreken", vertelt Koren. "Ik maakte jaren geleden ook een film over het hoogwater in 1995. Als mensen deze bekijken dan spreken ze niet over de ongeloofwaardige hoge waterstand, maar over die man die op de dijk staat en belt met een grote telefoon met een enorme antenne erop!" Ze lachen er beide om en weten dat ze nu met deze unieke film opnieuw geschiedenis hebben geschreven.

De film is vorige week in premiere gegaan en is nu te koop bij de lokale ondernemers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden