Politieagent Marc van Eenennaam schotelde zijn collega's drie realistische, maar extreme situaties voor. Burgers mochten meekijken.
Politieagent Marc van Eenennaam schotelde zijn collega's drie realistische, maar extreme situaties voor. Burgers mochten meekijken. (Foto: Loeki Bruinink)

'Laten zien dat we ervoor getraind zijn'

Een school  shooting , je moet er niet aan denken. Ook de agenten van Team De Waarden niet. Toch is het één van de drie situaties die ze onlangs hebben getraind. Op een echte school, met hun eigen collega’s. Agent Marc van Eenennaam was een van de organisatoren van deze training, die speciaal op het team in de Bommelerwaard was afgestemd. Burgers mochten op Facebook en Instagram meekijken.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Om hun taken op straat te mogen uitvoeren, moeten agenten regelmatig sport-, schiet-, zelfverdedigings- en geweldbeheersingstoetsen succesvol afronden. Jaarlijks nemen de agenten van Team De Waarden (locaties West-Betuwe, Tiel, Culemborg en Zaltbommel) deel aan vier oefendagen. Op een afgesloten terrein in Elst bootsen ze diverse praktijksituaties na. In 2019 is voor het eerst ook een oefening op de eigen locatie georganiseerd. Thema: extreme situaties.

Medeorganisator Marc van Eenennaam zette zijn collega’s uit de Bommelerwaard drie verschillende scenario’s voor: een overval op een juwelier met een vluchtende vuurgevaarlijke dader, een gijzeling en een school shooting. “Door te trainen in je eigen werkgebied en met je directe collega’s voelt het allemaal veel realistischer. Bij de achtervolging over een dijk rijd je op de openbare weg. Je dient dus rekening te houden met het overige verkeer. In het gebouw van het Cambium College en in het gemeentehuis Maasdriel moesten we op onze zoektocht naar de daders wegwijs worden uit gangen, lokalen en kantoorruimten. Je moet snel handelen, prioriteiten stellen, informatie van getuigen en slachtoffers verzamelen, hulpdiensten oproepen en aansturen, vuurlijnen bepalen, alle puzzelstukjes bij elkaar brengen. Voor dit soort extreme situaties bestaan speciale eenheden. Maar voordat zo’n team gearriveerd is, moeten wij handelen. Er zijn immers mensenlevens mee gemoeid.”

Alleen op de plek waar agenten de stilstaande vluchtauto moesten benaderen, zijn de omwonenden van tevoren geïnformeerd. “Op elke oefenlocatie plaatsen we wel een bord met de melding dat het om een training gaat.” De afdeling communicatie maakte van de politie-oefeningen drie filmpjes, te bekijken op Facebook en Instagram. "Het moest allemaal low-budget. Sommige collega's hadden een bodycam. Mijn vader speelde een verdachte. Vrijwilligers van de brandweer en studenten kregen ook een rol toebedeeld.”

"Via social media geven we inwoners een reëel beeld van de praktijk. Ze zien waar we mee bezig zijn. Dat we ook voorbereid zijn op extreme gebeurtenissen. In situaties waar burgers een stap achteruit doen, treden wij juist naar voren. Maar wij willen ook graag veilig thuiskomen. Dat je met je collega’s extreme situaties het hoofd kunt bieden, geeft vertrouwen. Natuurlijk hopen we ze nooit echt mee te maken.”

Van de realistische training werden drie video's gemaakt. De miniserie werd onlangs op Facebook en Instagram gezet.

Eind 2020 is er weer een oefening in de Bommelerwaard. Over de inhoud daarvan geeft Van Eenennaam echter nog niets prijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden