De leerlingen van CBS Goudenstein zorgden er vrijdag voor dat de speeltuin weer mooi schoon was. De scholen waren vrijdag nog niet gesloten, dus deze besloten activiteit kon toen nog doorgaan.
De leerlingen van CBS Goudenstein zorgden er vrijdag voor dat de speeltuin weer mooi schoon was. De scholen waren vrijdag nog niet gesloten, dus deze besloten activiteit kon toen nog doorgaan. (Foto: Marielle Pelle)

Een les met de handen uit de mouwen

Het tweede weekend van maart staat elk jaar in het teken van de grootste vrijwilligersactie van ons land: NLdoet. In verband met de preventiemaatregelen rondom het coronavirus werden landelijke alle activiteiten afgeblazen. In Haaften zouden de schoolkinderen hun handen uit de mouwen steken bij de plaatselijke speeltuin. Omdat de scholen (toen nog) wel open waren, mocht deze -besloten- schoolactiviteit wel doorgaan.

door Marielle Pelle

Haaften - "We zijn blij dat we als schoolklas deze ochtend buiten bezig kunnen zijn en dat we deze activiteit in kader van burgerschap toch uit kunnen voeren", vertelt meester Jack van CBS Goudenstein. In nauw overleg met de schooldirectie en het vrijwillige bestuur van de speeltuin werd besloten dat vrijdagochtend de schoolklas juist buiten aan het werk mocht, al zou het niet meer zijn onder de vlag van NLdoet.

Leefbaarheid
Dertig leerlingen uit groep 7 en 8 zijn druk aan het werk in 't Kinderkempke, dat beheert wordt door Stichting Speeltuin Haaften, en bestuurd wordt door een vijftal vrijwilligers. Bestuurslid Jeroen Nijhuis vertelt: "Als bestuur hebben we de leefbaarheid in het dorp hoog in het vaandel staan. Elk jaar zetten we ons in om de speeltuin schoon, veilig en leefbaar te houden. Enkele weken geleden zijn we benaderd door meester Jack, die les geeft aan groep 7 en 8. Als bestuur vonden wij het een geweldig initiatief om de klus in de speeltuin weer te klaren, maar tegelijkertijd ook een maatschappelijk doel om de leerlingen uitleg te geven waarom we zoveel moeite doen om de speeltuin in stand te houden."

Beter dan school
Ondertussen komt de 12-jarige Emma aan rennen en roept: "Jeroen, we hebben het rotsblok eruit!" Nijhuis prijst de kinderen met een compliment. Ze zijn met zijn achten bezig om het betonnen fundament van een verwijderd speeltoestel uit de grond te graven en weer te vullen met grond. De wangen van de kinderen hebben een gezonde rode kleur en ze zitten tot aan hun enkels onder de modder. Maar ze hebben allemaal dezelfde mening: "Dit is veel beter dan op school zitten!" Om de grond te laten zakken, staat de 12-jarige Jesse in het gat te springen. Hij stampt de nieuwe grond stevig aan. Als groep 8'ers komen ze nog wel in de speeltuin vertellen ze, maar niet meer om te spelen. Ze komen hier graag om te chillen en de jongens stunten nog wel op de kabelbaan", zoals ze het zelf omschrijven. "Of als we een verjaardag of feestje hebben, dan ga ik hier heen met de kleine kinderen", vertelt Jesse.

Soppen
Kinderen zijn bezig het onkruid te wieden, de zandbakken onder de toestellen worden vrijgemaakt van blad, takken en onkruid en de speeltoestellen en bankjes worden helemaal afgesopt. "Ik hou van schoonmaken, dat is het leukste wat er is", zegt Mara. Ook haar vriendinnetje Anoek deelt deze mening. En terwijl ze verder soppen en boenen zegt Anouk: "Het is ook fijn dat je echt iets kan doen voor het dorp!"

Voor het raam van het aangrenzende zorgcentrum, genieten de bewoners mee van de kinderen en hun activiteit deze morgen. Nijhuis steekt zijn duim op en dat wordt in het zorgcentrum beantwoord met opstekende duimen van de bewoners.

Burgerschap
De buitentemperatuur wijst 8°C aan, maar de wangen van de kinderen kleuren rood van inspanning. Hier en daar gaan zelfs de dikke winterjassen uit. Julian, die inmiddels ook zijn jas heeft uitgetrokken en in een shirtje met korte mouwen de kruiwagen vol schept, laat zijn talenten zien. "Wat zijn ze enthousiast, hè", zegt meester Jack. "In de kerndoelen van het onderwijs is ook burgerschap opgenomen. Op deze manier kunnen we dat handen en voeten geven. Juist binnen de dorpsgemeenschap, is dit een mooi project."

Terwijl de kinderen nog een kruiwagen vol scheppen en al het valdempend zand op zijn plaats wordt geschept, zegt meester Jack: "Ik hoop dat ze straks beseffen; Ik heb hier zelf energie in gestoken, dus ik zorg er ook voor dat het netjes blijft. Dat ze leren om hun verantwoording te dragen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden