Gerbera kweker Marius Mans, samen met zijn 5-jarige zoon Jonathan in een bloeiende kas vol gerbera’s, maar waarvoor momenteel geen afname is.
Gerbera kweker Marius Mans, samen met zijn 5-jarige zoon Jonathan in een bloeiende kas vol gerbera’s, maar waarvoor momenteel geen afname is.

Ondernemen tijdens coronacrisis

Het coronavirus brengt veel spanning en onzekerheid, in de eerste plaats voor de mensen die het virus hebben en zeker ook voor mensen met een zwakkere gezondheid. Daarnaast brengt het ook veel spanning bij ondernemers. Ineens valt inkomen weg en vraagt het creativiteit en vertrouwen om het hoofd boven water te houden.

door Marielle Pelle

Regio - Ondernemers zoeken naar kansen, volgen het nieuws op de voet en vele liggen 's nachts wakker van de zorgen die ineens in hun bedrijf zijn binnengeslopen. Elke sector wordt getroffen. De één harder dan de ander, maar de zorgen gaan geen bedrijf, zelfstandige ondernemer of ZZP'er voorbij.

Horeca
"We zagen het aankomen. Vroige week regende het al annuleringen," vertelt Maykel van der Stam, eigenaar van de Van Der Stam Horeca Groep. "Als horeca hebben we het momenteel allemaal heel erg zwaar, maar de maatregel die zondag werd afgekondigd verraste me niet. Het moet het land uit, maar dit is ronduit klote. In één klap staat de omzet op nul!" Voor zijn personeel heeft hij werktijdverkorting aangevraagd en zover als mogelijk gaat het werk op kantoor nog verder, want hij wil voor klanten telefonisch bereikbaar blijven. Daarnaast hebben twee van zijn locaties in Gameren en Aalst ook een dorpshuisfunctie, deze blijven beschikbaar voor een eventuele uitvaart. Dat een ondernemer creatief moet blijven denken, blijkt uit het feit dat hij direct aan de gang is gegaan om maaltijden via thuisbezorgd aan te bieden. "In de kleine dorpen is hiervoor geen aanbod en mensen zoeken hier wel naar", vertelt Van der Stam. Zijn ogen lichten even op als hij zegt: "En in de nieuwe bistro die wij per 1 april over nemen aan het Esmeer in Aalst, wordt hard gewerkt. Met elkaar gaan we voor een mooie zomer!"

Sierteelt
"Ik heb nog nooit bloemen weggegooid. Normaal zoek je altijd weer nieuwe kansen, maar nu kunnen we geen kant op." In de moderne Gerbera kwekerij in Brakel ontmoet ik eigenaar Marius Mans. "Je hebt wel vaker een slechte periode, dat er bijvoorbeeld doorgedraaid wordt in periode van warmte, maar dit is een rare situatie. Je bent berekend op verkoop van bloemen. Dit kost tonnen per week. Je wordt er chagrijnig van en ik heb flink hoofdpijn, maar ik blijf me focussen zodat de kas gezond blijft en dat we zo snel als mogelijk weer bloemen kunnen leveren." Ook voor zijn werknemers is werktijdverkorting aangevraagd, en in de kwekerij is de belichting geminimaliseerd en de temperatuur naar beneden bijgesteld om de groei enigszins te remmen.

Buiten bij het kassencomplex staat een container waar de kleurrijke gerbera’s uitpuilen. Een triest beeld. Mans knikt en vertelt eerlijk dat hij vanochtend vroeg grof met de heggenschaar door bepaalde rijen is gelopen. De kleurrijke bloemen liggen nog op de grond, maar Mans blijft positief en zegt: "Voor dit soort geeft dat niet, daar wordt het een gezondere en sterkere plant van." Mans probeert zoveel als mogelijk tegen de storm in door te werken. "Ik wil mijn planten gezond houden, want over een aantal weken is het moederdag en dan moeten wij pieken!" Daarnaast houdt hij hoop, omdat het grootste gedeelte van zijn bloemen naar de retail gaat. "Zolang de supermarkten open blijven, houd ik een stukje markt." Al vertelt hij er eerlijk bij dat één grote supermarktketen momenteel geen bloemen aanbiedt aan hun klanten, want zij leggen hun prioriteit op voedsel. Mans knikt: "Het is een rare situatie, dit raakt wereldwijd en we kunnen geen kant op."

Terwijl we door de kas lopen, die vol staat met kleurrijke bloemen, maar waarvan de prijzen gemiddeld 80 procent lager zijn dan normaal en waarvan een groot percentage vernietigd wordt, zegt Mans: "De mensen zitten allemaal binnen, dus ik hoop dat ze gezelligheid in huis halen om wat op te fleuren, want dat doen bloemen," hij zucht even en zegt dan: "want de hele sierteelt wordt nu verschrikkelijk hard geraakt."

Zorgverlening
"Het is omdenken als zorgverlener. We willen cliënten helpen, maar ze mogen niet komen." In de grote lege praktijkruimte van fysiotherapie Van der Vliet, ontmoet ik Adrien van Selm-Van der Vliet. "Wij leveren zorg dat als een patiënt niet wordt gezien, dat dan grote kans bestaat dat er verminderde conditie op treedt of mensen daardoor van de been raken. Maar hier in de praktijk zijn we ook een bron van besmetting, dus mensen kunnen niet komen, wij kunnen geen afstand houden." Dit is soms moeilijk uit te leggen, vertelt ze. "Daarom zijn we elke dag op de praktijk. We zijn telefonisch bereikbaar en voor actuele zorg zijn we aanwezig en deze verlenen we ook." Met zorg in haar stem vertelt ze over de ouderen, waar nu niemand komt en mensen die niet ‘gezien’ worden. Samen met haar broer Herman van der Vliet werd snel geschakeld en gekeken waar ze als zorgverlener kunnen gaan omdenken. Ze vertellen over de tien hometrainers die met spoed zijn aangeschaft en bij mensen thuis worden geplaatst die in vitaliteit niet achter uit mogen gaan. Daarnaast werken ze hard om binnen enkele dagen, via een beveiligde omgeving, een digitale spreekkamer operationeel te hebben, waar via beeldbellen contact is en men advies kan geven. Ook hun personeel houdt contact met cliënten en via een online trainingsprogramma geven zij cliënten advies op maat. "95 procent van onze cliënten kunnen we niet zien, maar we willen ze wel mobiel houden, dus we zetten deze middelen in. Al weten we nog niet of we bij de zorgverzekeraar kunnen declareren", zegt Herman van der Vliet, en met zorg maar met overtuiging in zijn stem zegt hij: "Maar in deze tijd moeten we er als zorgverlener staan en vooral mens zijn!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden