Column: Een echte Bommelaar

... komt ook wel eens buiten Bommel. Zo was ik afgelopen week in Gameren bij Gerrit van Wijk.

We stonden achter in zijn tuin en mijn oog viel op een huis erachter. Ik zei wat een mooi huis ik het vond. "Daar kan ik jou een mooi verhaal over vertellen", antwoordde Gerrit. Even voor de lezers, het is het huis tegenover het hertenkamp. En Gerrit begon te vertellen:

Het huis dat er nu staat is na de oorlog gebouwd. Daarvoor stond er een gigantisch huis van familie De Hoop. Deze familie was een van de rijkste families in Gameren. Ze bezaten veel land dat ze verpachtten aan de lokale boeren. Een leuke anekdote: zodra boeren hun pachtheer zagen, spuugden ze spontaan hun sigaar uit. Waarom? De pachtheer kon bij het zien van zo'n dure sigaar weleens gaan denken dat de boer zeker te weinig pacht betaalde. Om deze het jaar erop te verhogen. Zo dacht de boer.

Deze rijke familie woonde uiteraard in een van de mooiste huizen van het dorp. Tijdens de oorlog was dit de bezetter ook opgevallen, vandaar dat het huis gevorderd werd. Niet om er de gewone soldaten in te huisvesten. Nee, in zo'n huis hoorden de officieren thuis. Niet een of twee. Nee, zeven officieren vonden er onderdak. Dit viel uiteindelijk het verzet op. Wat nu? Er werd besloten dat de beste oplossing een bombardement op het huis zou zijn. Twee meisjes uit de Veluwe kwamen met peilapparatuur naar Gameren. En niet zonder succes. Drie bommen werden er gedropt, waarvan er eentje precies in de roos was. Huis plat, de zeven officieren allemaal dood.

De Duitsers waren woedend. Elk uur zou er een inwoner van Gameren gefusilleerd worden tot de verrader die hier verantwoordelijk voor was gepakt was. Het hele dorp sidderde van angst. Maar voordat dit gebeurde kwam er hulp uit onverwachte hoek.

De plaatselijke fietsenmaker, die lid was van de NSB, ging praten met de Duitsers. Hij wist de woedende Duitsers er gelukkig van te overtuigen dat de plaatselijke bevolking niet in staat was tot zulk verraad. Hiermee heeft deze NSB'er vele onschuldige levens gered. Wel werden de twee meisjes op hun vlucht gearresteerd nadat ze de pont bij Brakel hadden gepakt. In Herwijnen zijn ze vervolgens gefusilleerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden