Een klaslokaal zonder kinderen. Op tafel liggen de lespakketten klaar voor thuisonderwijs
Een klaslokaal zonder kinderen. Op tafel liggen de lespakketten klaar voor thuisonderwijs

Van basisonderwijs naar thuisonderwijs

Het coronavirus zet heel de wereld stil. Iedereen volgt de besluiten en mededelingen die er komen. Er werd al over gespeculeerd en zondagmiddag werd het duidelijk. Vanaf maandag 16 maart gingen de scholen in Nederland dicht. Een ingrijpende maatregel voor onderwijzend personeel, de schoolleiding, ouders en leerlingen.

door Marielle Pelle

Brakel - Er heerst een bijzondere sfeer op school. Ouders komen op volgorde van alfabet naar school om de lespakketjes voor hun kinderen op te halen. Leerkrachten zijn in het klaslokaal aanwezig, maar houden allemaal minimaal anderhalve meter afstand. Er is fysieke afstand, het voelt raar en toch wordt er warmte en betrokkenheid ervaren. Een moeder zegt het eerlijk tegen de juf: "Wat zou ik jullie graag even een knuffel geven, wat hebben jullie afgelopen 24 uur ontzettend veel werk verzet!"

Schakelen
"Het is heel snel schakelen geweest", aldus Gerdien de Bruijn. Als juf van groep 8, is ze verbonden aan de Willem van Oranjeschool in Brakel. "Deze maatregel zagen we aan komen. Afgelopen week hadden wij als school al twee zieke leerkrachten, waar ik er één van was. Afgelopen week is er dus al veel verwacht van mijn collega’s. Want invalleerkrachten zijn niet beschikbaar en we wilden geen klassen naar huis sturen." Ze zwijgt even en zegt dan: "Dat was een puzzel voor de directeur!"

Puzzel
De grootste puzzel was er vorige week maandagochtend. Ineens schakelen van geen school, naar binnen 24 uur het aanbieden van thuisonderwijs en dit transparant en duidelijk communiceren met ouders. "De valkuil is dat we nu op korte termijn gaan denken, maar als school proberen we ook op langere termijn te denken en te kijken wat hiervoor nodig is", vertelt De Bruijn.

Want dat gaat de juf toch wel aan het hart. "Ik mis mijn leerlingen en de leerlingen missen elkaar. We kunnen de kinderen van lesstof voorzien, maar we zien ze niet. Het delen van kennisoverdracht lukt wel, maar zien niet hoe een kind in zijn vel zit, dat kunnen we niet met onderwijs op afstand."

Ontwikkelen
"Het is nu hectisch en we moeten snel schakelen, maar het biedt ook mooie ontwikkelingen", vertelt De Bruijn met sprankeling in haar stem. "Als professional ontwikkel je jezelf wel. We ontwikkelen met elkaar ineens een product waarvoor we in het onderwijs nog niet helemaal klaar waren." Om deze weken onderwijs op maat aan te kunnen blijven bieden, ontvingen de leerkrachten van de Willem van Oranje school vorige week een scholingstraject voor digitaal thuisonderwijs. "We kunnen door media en digitale mogelijkheden snel schakelen en er zijn veel middelen beschikbaar. Maar als juf wil ik wel graag minimaal één keer per week contact met elk kind, zodat ze feedback krijgen op hun werk. We gaan ernaar zoeken hoe we ook dit op korte termijn vorm kunnen geven", vertelt De Bruijn, bruisend van enthousiasme.

Alle leerlingen hebben hun lespakketten ontvangen en kunnen aan de slag. "Ik hoop dat het de kinderen allemaal gaat lukken. Natuurlijk zijn we dagelijks bereikbaar voor ondersteuning op afstand", benadrukt De Bruijn. "Tip aan de leerlingen en hun ouders: werk niet vooruit, maar laat het ook niet versloffen. Als we straks weer naar school kunnen, stappen we weer op de boot en varen we verder waar we gebleven zijn." Ze valt even stil, om dan beeldend af te sluiten: "Uitgaande van het feit dat de kinderen mee gegaan zijn op de rivier van thuisonderwijs."

Samen
Ook Trijnie van Dijk, directrice van de Willem van Oranjeschool, vat het positief samen en zegt: "Het is heel hard werken, maar het is zo bijzonder om de warmte en saamhorigheid te ervaren. Het respect van ouders te ontvangen, die het lespakketje op komen halen." Waarop ze bewogen zegt: "Het is heel raar en ongrijpbaar, maar het laat ons wel ervaren dat we dit met elkaar moeten doen! We zetten ons met z’n allen in, om leerlingen en hun ouders te bieden wat ze nodig hebben, maar het kan morgen zo weer anders zijn!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden