Nellie van Leeuwen naaide vele mondkapjes voor de eerstelijns zorgverleners in de Bommelerwaard.
Nellie van Leeuwen naaide vele mondkapjes voor de eerstelijns zorgverleners in de Bommelerwaard.

In no time 5.000 mondkapjes genaaid

Er is een groot tekort aan mondkapjes in ziekenhuizen, maar ook in verpleeghuizen en in de thuiszorg. In Brakel sloeg de plaatselijke huisarts alarm en dit werd direct opgepakt door een aantal inwoners, om snel mogelijk een productie op te zetten.

door Marielle Pelle

Brakel - "Zaterdagochtend heel vroeg stuurde de huisarts mij een berichtje", vertelt Adrien van Selm. "Ik heb gevraagd of ik me even aan mocht kleden, om dan telefonisch contact te hebben", lacht ze. Daarna ging het snel, er werd over en weer gebeld. Van Selm, in het dagelijks leven fysiotherapeute, ging snel over tot actie, zocht contact met mensen in haar netwerk en om 10.00 uur zat er een team bij elkaar van zorgverleners die aangaven wat nodig was en van burgers die hier de schouders onder wilden zetten. Een uur later zaten er al mannen in de auto om meters lakenkatoen te gaan halen en werd er rondgebeld voor helpende handen. Zaterdagavond stond er een groot team klaar om stof te knippen en naaipakketten voor te bereiden.

Ondertussen werd er ook op social media gepost dat men met spoed naar naaisters zocht. "Daarna stond de mail, app, telefoon en chat niet meer stil", lacht Van Selm. Nog steeds verbaasd vertelt ze: "Binnen enkele uren hadden we 150 naaisters die wilden helpen. De uren en dagen daarna kwam er aanbod van naaisters uit heel Nederland, maar we hebben ons beperkt tot de Bommelerwaard en tot 150 naaisters, omdat het anders voor ons niet meer was te coördineren."

Het werk waard
Ondernemersechtpaar Gerard en Nellie van Leeuwen zijn er vanaf het eerste moment bij betrokken. Nu ze hun winkel hebben moeten sluiten door het coronavirus, kwam het als een geroepen om zich hiervoor in te zetten. Gerard had als ervaren ondernemer snel contacten voor inkoop, de prijs en stofberekeningen. Zijn vrouw Nellie, als ervaren naaister, ging direct aan de slag met het moeilijke patroon. Ze schreef een makkelijkere versie en alle dagen stond ze telefonisch alle naaisters te woord, die moeite hadden met het patroon of even bevestiging wilde. "Vanaf het begin heb ik gedacht: Als we hiermee één mensenleven kunnen redden is het al het werk waard", vertelt Gerard. Al spoedig komen de nieuwsberichten over hoe belangrijk deze mondkapjes zijn, omdat ze gedragen worden met filter. "Dit motiveert dat we goede keuzes hebben gemaakt", vertellen ze.

Noodoproep
"Toen de noodoproep kwam van de huisarts, die 's nachts niet meer sliep omdat er geen beschermingsmiddelen meer zijn, raakte dat me", vertelt Van Selm. "En als er dan medewerkers van Buurtzorg vermoeid aanschuiven en vertellen dat ze zelf mondkapjes zitten te naaien omdat er geen middelen voor hen zijn, voel je de verantwoordelijkheid." Ze wordt even stil en zegt: "En die voelde iedereen! Honderden mensen die wilden helpen. Elke dag weer waren er vrijwilligers die kwamen helpen met inpakken en niet te vergeten de 150 naaisters, die uren met precisie achter hun naaimachine zaten. Alles is zo extreem netjes genaaid. Hier is zoveel energie in gestoken!"

Productielijn
In de keuken aan de Wilhelminalaan tref ik de zussen Martha van der Linden en Hanneke Evertse. De keuken van Van der Linden is een naaiatelier geworden. Er staat een heuse productielijn van, tafel om te spelden, een naaimachine, een lockmachine en een strijkplank. In no time en volledig op elkaar ingespeeld produceren de zussen mondkapjes. "Wij kunnen niet tippen aan de zorgverleners. Dus we doen het graag", zeggen ze integer en bewogen.

'Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen'
Inmiddels zijn er 5.000 mondkapjes gemaakt en verdeeld over de eerstelijns zorgverleners in de Bommelerwaard. Thuiszorg, zorgcentra, instellingen en huisartsen, maar ook predikanten hebben mondkapjes ontvangen. Het was de huisarts zelf die al liet weten enorm trots te zijn op al dit werk en de saamhorigheid die dit bracht.

Ook Van Selm zegt: "Ik ben enorm trots op wat we hier, ieder met zijn eigen talent, hebben neergezet. De woorden die mensen schreven, die we vonden in de tasjes van de naaisters, waren vaak de woorden: 'Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen.' Dat is wat ons samenbindt in deze periode en die we allemaal als hartverwarmend ervaren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden