Column: Een echte Bommelaar

... is gelukkig weer thuis na een ziekenhuisopname van bijna twee weken. In die spannende zware twee weken heeft hij het coronavirus weten te verslaan. Gefeliciteerd Bart van Knijff! En op Facebook heb ik gezien dat er honderden andere Bommelaren precies hetzelfde over denken. Allemaal zijn ze waarschijnlijk net zo geschrokken als ik toen ze hoorden dat Bart besmet in het ziekenhuis lag. Want nu werd het wel heel echt, de corona-angst. Het is dus ook in Zaltbommel aanwezig.
Natuurlijk. Daarom, houd afstand en houd je aan alle regels, alsjeblieft. Niet iedereen heeft het geluk om weer thuis te komen.

Creutzveldt-Jakob. Het is een zeer zeldzame ziekte die jaarlijks bij 1 à 2 op de 1.000.000 mensen ontstaat. Onze bekende oud-fietsenmaker Gijs van Tuyl was één van die weinigen die de pech hadden. Gijs begon als huis- en tuinfietsenmaker in zijn winkel in winkelcentrum De Vergt. Om zich vervolgens te specialiseren tot fietsimporteur en vervolgens frames onder zijn eigen naam te produceren. Wielerlegende Marianne Vos werd zelfs ooit wereldkampioene op een Van Tuyl-fiets.

In 2004 verkocht Gijs de toko om een paar jaar later opnieuw te beginnen. Zijn zoon Alan runt tegenwoordig de zaak. Hoewel de nieuwe zaak CC 53-11 heet, blijft het voor de echte Bommelaren en echte wielerliefhebbers toch altijd Van Tuyl.

Waar de zaak een mooie toekomst heeft, is dat voor Gijs helaas niet meer weggelegd. Gijs is overleden op 60-jarige leeftijd.

Namens heel veel Bommelaren en wielerliefhebbers wens ik zijn nabestaanden veel sterkte toe met dit verlies. Maar ook wens ik ze veel glimlachen toe wanneer er weer een van de vele mooie anekdotes verteld wordt, waarin deze bijzondere man een rol heeft gespeeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden