Door de bloemenlinten worden er meer insecten getrokken en het ziet er een stuk fleuriger uit dan een gemaaide grasberm!
Door de bloemenlinten worden er meer insecten getrokken en het ziet er een stuk fleuriger uit dan een gemaaide grasberm!

Bloemenlinten in en om Poederoijen

Voor het derde jaar op rij zijn op initiatief van Koos Tromp in samenwerking met de gemeente Zaltbommel onlangs weer bloemenlinten langs de invalswegen en wandelpaden van Poederoijen ingezaaid.

Poederoijen - Dit jaar is er een korter lint in de berm langs de Burgemeester Posweg en een stukje Achterdijk, langs het Pronkpad en vooraan de Egter van Wissekerke weg. Ook is er bij de Batterij Poederoijen en langs Maasdijk en de Dorpsweg op particulier terrein al een lint ingezaaid. Dit jaar is extra rekening gehouden met de zichtbaarheid voor de schooljeugd bij de oversteekplaatsen vanaf het fietspad.

De oude linten (bloemen restanten) werden na eerst te zijn geklepeld en gefreesd ingezaaid met het bloemenmengsel 'Bloeiend Bedrijf' dat speciaal is ontwikkeld voor onder andere akkerranden en wegbermen.

Biodiversiteit
Het doel is om door middel van deze bloemenlinten de biodiversiteit in het dorp te verhogen. Veel land- en tuinbouwgewassen zijn voor bestuiving afhankelijk van insecten. Populaties insecten, zoals hommels en bijen, verzwakken als gevolg van de afnemende hoeveelheid bloeiende planten in het groeiseizoen. Door de inzaai van bloemenlinten trekken we meer zoemende insecten, fladderende vlinders, kruipende kevers en ook meer vogelsoorten aan die hierin voedsel en bescherming kunnen vinden.

De linten dienen natuurlijk ook om de inwoners en bezoekers van het dorp op te fleuren. Fietsen of wandelen langs een geurende strook bloemen is heel wat aantrekkelijker dan langs een gemaaide grasberm.

Particulieren en bedrijven
Om de zomer een nog fleuriger karakter te geven, is Koos Tromp op zoek naar particulieren en bedrijven in Poederoijen die een strook van hun terrein, dan wel in hun tuin of een overhoekje daarvan, beschikbaar willen stellen voor dit project. Het zaad voor deze kleine oppervlakten, tot 20 m2 per huisadres, wordt kosteloos beschikbaar gesteld (zolang de voorraad strekt). Grond bewerken en inzaaien moet je zelf doen. April is de beste maand om te zaaien, dus wacht niet te lang.

Ter geruststelling van de dierenliefhebbers, boeren en tuinders: het eenjarige zaadmengsels is samengesteld uit inheemse bloemen, kruiden en granen. Het mengsel bestaat dit jaar onder meer uit: boekweit (wit), klaproos (rood), kleine zonnebloem (geel), vlas (blauw), korenbloem (blauw), gipskruid (wit), kamille (geel), luzerne (blauw), meisjesogen (roodbruin), ganzebloem (geel), hoofdjes gillia (blauw), bolderik (paars), klaver (wit), tarwe, haver en gerst.

Meedoen?
Wil je meedoen om dit project tot een fleurig succes te maken? Stuur dan een mailtje met je naam en adres en de beschikbare ruimte in vierkante meters naar: Koos Tromp, e-mail trompenburg@zonnet.nl of bel naar 0418- 677 134.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden