'Als ik alleen voor 'n rouwauto loop, raakt mij dat'

Het coronavirus treft iedereen en er is niemand die er niet mee te maken krijgt. Het raakt iedereen op een andere manier en vraagt van iedereen flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is ook de uitvaartbranche die flinke aanpassingen moet doen en hier hun weg in zoekt. We spraken Anja van de Meer, uitvaartverzorger in de Bommelerwaard.

door Marielle Pelle

Hurwenen - "Geluk is als een kus, je moet het delen om ervan te genieten", dit zijn de woorden in het profiel van Anja van de Meer die me als eerste opvallen als ik haar via beeldbellen op afstand spreek. "En juist dat is nu op het moment beperkt. Voor de familie, maar ook voor ons", zegt Van de Meer over deze woorden. "Als er nu iemand overlijdt die het coronavirus had, dan kom ik maar één keer bij de familie, voor de benodigde handtekeningen. Alle andere contacten gaan via de telefoon en app. Heel onpersoonlijk dus", zegt ze met emotie in haar stem.

'We zijn de enige niet'
"Het voelt niet goed, want wij kunnen niet de zorg en aandacht bieden waar we als uitvaartonderneming voor staan. Dit is het vervelendst voor de getroffen families, maar ook voor ons zelf is dit niet prettig werken." Van de Meer vertelt dat bijna alle families die nu een uitvaart moeten organiseren zeggen: "We zijn niet de enige die hier nu mee te maken krijgen." Ze knikt en zegt: "Maar het blijft een heel verdrietig verhaal."

Van de Meer maakte de eerste weken van de heftige crisis intens mee. Ze vertelt over de verschillende uitvaarten die ze moest leiden, maar dat elke dag de regelgeving veranderde. "Eerst moest ik aan families vertellen dat er maximaal 100 gasten mochten komen en een paar uur later werd dit ingetrokken naar alleen eerstegraads met een maximum van 10 gasten. En weer 24 uur later werd dit weer opgeschaald naar eerste en tweedegraads familie met een maximum van 30 gasten. Voor zo’n uitvaart moet je drie keer alles omgooien. Dit is voor families heftig, ze komen niet verder."

Nog geen hand
"We hebben van kleins af aan geleerd om elkaar even een hand te schudden, en zelfs dat kan nu niet. Dat maakt het zo onpersoonlijk. Ik wil er graag zijn als ze me nodig hebben, maar het is nu zo zakelijk", vertelt Van de Meer. "Bij een overlijden moeten we zo veel vragen stellen en zakelijk handelen. De eerste 24 uur zijn heel belangrijk en mensen weten niet alles, maar wij willen iedereen en ook ons eigen personeel beschermen voor besmetting."

Voor mensen die nu een uitvaart moeten organiseren is de 30-personen-regel een aangrijpende regel. "Ons advies is; pak je gezin, kinderen en eventueel kleinkinderen en stel daarbij een grens. Je hoeft niet per se 30 mensen uit te nodigen. Stel voor jezelf een lijn en voorkom scheve gezichten."

Het leven gaat verder
"Iedere familie zoekt op haar eigen manier naar een juist afscheid", vertelt van de Meer. "Sommige mensen kiezen voor een herinneringsbijeenkomst op een later tijdstip. Dit is een afweging voor ieder persoonlijk, want je moet je wel realiseren dat je over een half jaar al op weg kunt zijn in het proces van verwerken van het gemis en kan het gevoeld worden dat je teruggeworpen wordt in de dagen van verdriet en deze moet je dan opnieuw intens beleven." Van de Meer voelt zich daarin betrokken en zegt: "Dit moet elke familie zelf weten, maar als wij ook dan kunnen ondersteunen doen we dat graag."

Topdagen
"'Het zijn topdagen voor uitvaartondernemers', is iets wat we veel horen", vertelt Van de Meer. Ik hoor aan haar stem dat deze opmerking haar raakt. Emotioneel zegt ze: "Dit is niet het afscheid wat mensen gewenst zouden hebben. Als ik nu alleen voor een rouwauto loop, raakt dat mij ook." Ze vertelt dat ze nu niet de zorg en contacten kunnen bieden, waar ze graag voor staan wat voor haar dus inhoudt dat ze deze periode ook een gereduceerd tarief rekent. In haar stem klinkt de emotie, juist als het gaat over hoe mensen over haar vak praten. Wat feller zegt ze: "Ik spreek denk ik voor alle collega’s: We werken liever normaal met alle aandacht en zorg!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden