Een stadslegende... (deel 3)

door Frans van den Heuvel sr.

Ook de vraag die de journalist aan de heer Intveld had gesteld, zette me aan het denken. Ik vroeg me af welke reden hij had om een dergelijke vraag te stellen. Daar kon ik maar op één manier achter komen en dat was door contact op te nemen met de journalist. We spraken af en hij vertelde me, met enige aarzeling, dat hij het gerucht had opgevangen dat in de kelder van een huis aan de Gamerschestraat, net boven de vloer, spontaan een kleine opening was ontstaan omdat een aantal stenen door jarenlange trillingen waren losgeraakt. De eigenaar, een advocaat, had een bezemsteel in het gat gestoken en gemerkt dat de gehele steel erin kon verdwijnen. Hij wilde die ontdekking eigenlijk voor zich houden, maar advocaten zijn praatgrage figuren dus dit verhaal kwam de journalist ter ore die een link legde met de legende over onderaardse gangen in Zaltbommel en vandaar dus de vraag stelde aan de heer Intveld van het Maarten van Rossummuseum. Legenden hebben het eeuwige leven. Ze verdwijnen nooit en worden alleen maar geheimzinniger en kleurrijker.

Het verhaal dat er onderaardse gangen onder de binnenstad zouden bevinden, zou kunnen worden gevoed door de aanwezigheid van het Maarten van Rossummuseum op de Nonnenstraat. Fantasierijke geesten opperden dat de gangen van daaruit zouden zijn gegraven en zelfs door zouden lopen tot aan de Kloosterwiel.

Maarten van Rossum was geboren ergens tussen 1490 en 1500 en overleed in 1555. Dat is ruim 500 jaar geleden. Hij had nogal wat vijanden en om snel te kunnen vluchten bij naderend onheil zou een dergelijke ontsnappingsroute hem zeker van pas zijn gekomen. Ruim buiten de Gamersche poort zouden dan altijd verse paarden voor hem gereed staan. Dankzij die vluchtweg kon hij zijn achtervolgers en belagers steeds voor blijven.

De journalist en ik besloten de advocaat te bezoeken. We werden door hem ontvangen en we stelden vragen over zijn ontdekking. Hij beaamde, zij het aarzelend, dat er inderdaad een opening in zijn kelder was gevonden. Uiteraard wilden we graag de situatie ter plaatse bekijken. We daalden de keldertrap af en liepen naar de muur met de opening.

Wordt vervolgd

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden