Elina van Wijgerden en Daphne Timmermans (in de spiegel) hebben met de nodige creativiteit de kapsalon coronaproof gemaakt en zijn blij dat ze weer aan de slag mogen.
Elina van Wijgerden en Daphne Timmermans (in de spiegel) hebben met de nodige creativiteit de kapsalon coronaproof gemaakt en zijn blij dat ze weer aan de slag mogen.

Op de uitgroei van Máxima letten

De gevolgen van de coronacrisis zijn voor iedereen voelbaar en de afgelopen weken ook zichtbaar. Door de verplichte sluiting van kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en nagelstylisten ervoer iedereen het belang van deze cosmetische beroepen. Vorige week mochten ze hun salon weer openen en stonden de klanten in de rij.

door Marielle Pelle

Poederoijen - "We waren in shock toen we op maandag 24 maart hoorden dat we de volgende dag niet meer open mochten, en nu zijn we in shock dat we onverwachts weer aan de gang zijn", vertelt Elina van Wijgerden van kapsalon Elina uit Poederoijen.

Op 25 maart moesten alle salons op slot tot 6 april. Dit werd verlengd naar 28 april en er kwam nog een verlenging naar 20 mei. Maar toen kwam 6 mei het bericht dat de salons op 11 mei weer open mochten. Van Wijgerden vertelt enthousiast: "Dus vorige week moesten we ineens aan de slag om de kapsalon' coronaproof' te maken. We hebben de agenda gepakt en zijn alle klanten vanaf 24 maart op volgorde terug gaan bellen. Dit werd door de klanten enorm gewaardeerd", vertelt ze.

Afgelopen, en ook deze, week nog zijn ze alle dagen geopend en alle kappers komen extra werken om klanten zo snel mogelijk te kunnen helpen. Terwijl de telefoon blijft rinkelen en de agenda inmiddels overloopt met afspraken, zegt Elina, tussen het knippen en de telefoon beantwoorden door: "Het is kerst in mei!"

Onzekerheid
"De eerste weken had ik buikpijn, de onzekerheid was slopend." Met warmte in haar stem vertelt ze over de vele reacties van klanten. Ze kregen bloemen, chocolade, een lieve fooi, kaartjes met teksten erop als: ‘Hou vol’, ‘We denken aan jullie’, ‘We hopen jullie snel weer te zien’.

In de kappersstoel zit vaste klant Elma Ekelmans te wachten op een kleurbehandeling. Ze vertelt dat ze tussendoor wel een noodpakketje heeft opgehaald voor haar uitgroei. Haar twintigjarige dochter heeft tussendoor haar haren bijgekleurd. "We moesten wel even een YouTube-filmpje kijken om precies te kijken hoe dit moest hoor", vertelt ze lachend.

"Iedereen was zich bewust van de flinke boete, dus we zijn niet benaderd om stiekem te knippen", vertellen de kappers, tussen het knippen door. Wel was er veel vraag naar de noodpakketjes met haarkleuring die opgehaald konden worden, om de uitgroei te camoufleren. Ook kwamen er vragen via de app. Met vragen over hoe ze de kapsels van hun man en kinderen moesten aanpakken. Ook kwamen er veel apps met de vraag wanneer de salon weer open ging. "Maar wij wisten net zo veel als de rest van Nederland", zegt Van Wijgerden. Met smaak vertelt ze over een vaste klant, die drie weken geleden al belde dat ze zo blij was dat ze weer naar de kapper mocht. "Helaas had deze klant even gemist dat dit het nieuws in Oostenrijk was. Daar gingen de kapsalons al open, maar helaas niet in Nederland", vertellen ze lachend.

Fles wijn
Van Wijgerden blikt terug en vertelt eerlijk dat ze dagelijks een koffie- en opbeurmomentje had met haar vriendin Jacolien Rochat, die een paar straten verderop een schoonheidssalon heeft. "We zijn de Beauty Kings van Poederoijen en hebben elkaar veel gesteund. We keken met spanning naar iedere persconferentie, alsof we naar het songfestival keken. En", zegt ze eerlijk, "de één na laatste persconferentie was zo’n teleurstelling, dat we toen van ellende maar samen een fles wijn hebben leeg gedronken."

Uitgroei van Máxima
En natuurlijk werden op tv alle BN'ers in de gaten gehouden. "Heel de kapperswereld hield het kapsel van Rutte en koning Willem-Alexander in de gaten", zeggen ze. Waarop een klant reageert: "En de uitgroei van koningin Máxima!"

De kappers vertellen dat ze enorm blij zijn dat ze weer aan de slag mogen. "Buiten alle zorgen om is het allermooist dat we allemaal nog gezond zijn." Al vertellen ze ook over de ‘schaduwkant’, zoals ze het zelf omschrijven. Ze vertellen over cliënten die overleden zijn aan de gevolgen van corona. "We hebben van een klant, die hier elke vrijdagmiddag om half twee in de stoel zat, geen afscheid kunnen nemen", vertellen ze emotioneel. Van Wijgerden blikt samen met haar kappers terug en zegt: "We zijn geen vitaal beroep, maar we zijn wel enorm gemist." Een klant die wacht op de knipbeurt knikt en zegt: "Dit is geschiedenis!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden