Jeroen Compen, Martijn van de Ven en Jeroen Raijmakers naast de twee spuitgietmachines waaruit dagelijks 30.000 kunststof teststaafjes rollen.
Jeroen Compen, Martijn van de Ven en Jeroen Raijmakers naast de twee spuitgietmachines waaruit dagelijks 30.000 kunststof teststaafjes rollen. (Foto: Loeki Bruinink)

2,8 miljoen plastic corona-teststaafjes

In februari starten ze hun bedrijf, in maart breekt de coronacrisis uit, in april levert dat een mega-opdracht van DSM op: in drie maanden tijd moeten ze 2,8 miljoen corona-teststaafjes maken. Het overkwam Martijn van de Ven (28), Jeroen Raijmakers (28) en Jeroen Compen (30) van het tech-bedrijf Molded in Rossum. Tijd om stil te staan bij deze vliegende start hebben ze niet. Tijd voor een interview eigenlijk ook niet. Hun machines draaien 24/7. Ze moeten dóór!

door Loeki Bruinink

Rossum - De opdracht van DSM zet tech-startup Molded in één klap op de kaart. Een enorme uitdaging voor de drie jonge ingenieurs, die elkaar kennen via de TU Eindhoven. In het bedrijfspand aan de Weteringshoek in Rossum produceren ze nu dagelijks 30.000 kunststof staafjes, waarmee in heel Nederland op corona kan worden getest. “We zijn blij dat we deze bedrijfsruimte kunnen huren van Dijkink Machinery. Onze freesmachine stond er al. Nu hebben we hier alles ondergebracht, ook onze twee spuitgietmachines.”

De coronacrisis had roet kunnen gooien in de toekomst van hun bedrijf. Maar deed dat niet. Integendeel. DSM klopt aan met de opdracht om 2,8 miljoen corona-teststaafjes te produceren. Een order waarbij snelheid en kwaliteit voorop staan. Bovendien moeten de staafjes aan een heel eisenpakket voldoen. “Laat dat nou net de specialiteit van Molded zijn!”, lacht woordvoerder Martijn van de Ven. “We maken technisch hoogwaardige kunststof producten. En beheren het complete proces. Van het ontwerp en het maken van mallen tot het spuitgieten. Alles onder één dak. Daardoor kunnen we snel leveren. Voordat DSM bij ons aanklopte, had ze gerenommeerde bedrijven benaderd. Die zeiden twee tot drie maanden nodig te hebben om zo’n teststaafje te realiseren." Dat duurt te lang, er is haast geboden. Molded kon binnen een week het eerste teststaafje presenteren. “Met alleen een mondelinge toezegging zijn we meteen aan de slag gegaan. We hadden nog niets ondertekend. Het ging in goed vertrouwen, om de vaart erin te houden.” Op het eerste oog houdt het teststaafje het midden tussen een tie rip en een roerstaafje. Wie inzoomt ziet dat dit frêle stukje kunststof een technisch hoogstandje is. Met het mini-borstelkopje kan straks voldoende slijm uit de neus worden gehaald voor verder onderzoek. Het staafje voldoet aan alle eisen die door wetenschappers, het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en DSM zijn gesteld. Sterker nog, Molded heeft het design zelfs nog geoptimaliseerd. Een huzarenstukje als je bedenkt dat het in minder dan een week tot stand is gekomen. Na productie verlaten de staafjes Rossum om elders per stuk te worden gesteriliseerd en verpakt, alvorens verspreid te worden door het land. “Ja, we zijn best trots op dit project. Dat we zo snel hebben kunnen handelen, is mede te danken aan onze leveranciers. Zonder hen hadden we dit niet kunnen doen. We zijn ze dan ook enorm dankbaar. Het geeft ons vertrouwen in de toekomst.” Dan verontschuldigt Van de Ven zich, hij moet weer aan het werk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden