Met de rolstoel of scootmobiel door de Bommelse binnenstad rijden is sinds kort een uitdaging: kan ik langs die fietsen of niet?
Met de rolstoel of scootmobiel door de Bommelse binnenstad rijden is sinds kort een uitdaging: kan ik langs die fietsen of niet?

Fietsrekken belemmeren doorgang

Wat doe je als je met de scootmobiel op de stoep van de Gamerschestraat rijdt en een gloednieuw fietsenrek de doorgang verspert? Probeer je er toch langs te rijden? Voor je het weet schiet een wiel van de stoeprand af en beland je op de straat. Er zit dus niets anders op dan terug te keren. De nieuwgeplaatste fietsenrekken in de binnenstad van Zaltbommel belemmeren op meerdere plaatsen de doorgang voor een grote groep mensen. Reden om de Werkgroep Voetgangers Voorzieningen Zaltbommel nieuw leven in te blazen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Laat een ding duidelijk zijn: werkgroep-voorzitter Janny Lagendijk juicht het toe dat er meer fietsenrekken in de binnenstad worden geplaatst. “Maar de locatiekeuze is ronduit ondoordacht. Mijn 40-jarige dochter is aangewezen op een rolstoel. Van 1988 tot 1994 zat ik – samen met onder andere Wim Weustink - in de Werkgroep Voetgangers Voorzieningen Zaltbommel (WVVZ) om de oude binnenstad veilig en toegankelijk te maken voor alle soorten voetgangers. Wat we toen samen met de gemeente hebben gerealiseerd, wordt nu door de plaatsing van nieuwe fietsrekken op meerdere plekken tenietgedaan.”

Keren en terugrijden
Daarom besloten Janny en Wim de werkgroep opnieuw op te tuigen. Aangevuld met leden uit diverse groeperingen voor ouderen en mensen met een beperking.
Ervaringsdeskundigen die op de nieuwe rekken stuitten, meldden zich spontaan aan. ”Een voetganger doet een stap opzij. Voor mij is het alsof er een muur over de stoep is gebouwd. Ik moet zien te keren en helemaal terugrijden naar een trottoirverlaging. Tussen de fietsers en auto’s kan ik die muur dan passeren”, aldus een gefrustreerde jonge rolstoelgebruikster.

In een brief aan de gemeente Zaltbommel verzoekt de werkgroep de plaatsing van de rekken stop te zetten, zodat de gemeente aan de hand van de landelijke richtlijnen de plannen kan aanpassen. De gemeentelijke afdeling Realisatie en Beheer laat hierop weten dat de locaties van de nieuwe fietsbeugels zijn bepaald in samenspraak met en met instemming van het Binnenstadfonds en de wijkraad. De loopstroken zouden bovendien voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid voor trottoirs.
Maar de gemeente wil toch om de tafel zitten met WVVZ. “Een gesprek met de werkgroep zijn we nu aan het plannen. Die afspraak is bedoeld om de doorgangsproblemen te inventariseren en op te lossen. Als het nodig is dan passen we de situatie buiten aan”, aldus woordvoerder Thea Grasman namens de gemeente Zaltbommel. “De werkzaamheden liggen nu dan ook stil tot daar meer duidelijkheid over is.”

Janny hoopt van harte dat het gesprek vruchten afwerpt. “Wat onze werkgroep betreft beschikt de binnenstad van Zaltbommel binnenkort over prachtige fietsrekken die nergens de doorgang voor voetgangers belemmeren.”

Contact WVVZ via janny.lagendijk@chello.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden