F16 onder vogels, groeit op in de Bommelerwaard

De krachtige jager van het open land, de F16 in de vogelwereld. Omschrijvingen die de kracht, grote en snelheid aangeven van een bijzonder diersoort: de slechtvalk. Waar deze soort voor 2000 nog zeldzaam was in Nederland, groeit de populatie hard en weet de slechtvalk zich ook in de Bommelerwaard zeer welkom. Vorige week werden er voor het eerst slechtvalken geringd in de Bommelerwaard.

door Marielle Pelle

Poederoijen - "Een primeurtje voor de Bommelerwaard!", aldus Coen van Tuijl, als hij vertelt over het ringen van de jonge slechtvalken. Dat gebeurde op het nest wat zich op 45 meter hoogte bevindt. De 25-jarige Van Tuijl werkt als ecoloog, maar in zijn vrije tijd is hij WetlantWacht voor de vogelbescherming in de Bommelerwaard.

Ringen
Het is de eerste keer dat jonge slechtvalken worden geringd in de Bommelerwaard en als vogelbescherming is men blij met deze ontwikkelingen. Van Tuijl vertelt dat Gerrit van Kleij in 2018 een nestkast plaatste boven op de fabriek van Feed Valid in Poederoijen. Het jaar daarop was de nestkast al bewoond door een slechtvalkpaar en werden er vier slechtvalken geboren. Maar toen men wilde gaan ringen waren de jongen al te oud.

Ook dit jaar kwamen er slechtvalken op het 45 meter hoge nest. Afgelopen week waren de jongen zo’n 20 dagen oud, de juiste tijd om ze te ringen. Van Tuijl vertelt vol enthousiasme over deze bijzondere klus op grote hoogte, die hij samen met een medewerker van de Werkgroep Roofvogel Nederland op zich nam.

Toen ze aankwamen bij het nest, was moeder op het nest aanwezig, maar ze vloog weg toen de mannen dichterbij kwamen. "Ze bleef wel in de buurt van het nest rondvliegen. Op dat moment konden wij de jonge slechtvalken ringen. De twee jongen in het nest zijn een man en vrouw en hebben beide een unieke ring aan hun poot ontvangen. Daarnaast hebben we de kuikens gewogen en opgemeten en hebben we gekeken of ze parasieten bij zich hadden Ook waren we benieuwd wat er zoal is gegeten door de jongen. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit duiven, maar er lagen ook resten van spreeuw, merel en zelfs van een ijsvogel."

Met veel kennis vertelt Van Tuijl dat er in 2000 nog maar zo’n 20 broedende slechtvalken in Nederland waren. "De populatie is enorm gegroeid. Nu zijn er ongeveer 250 broedparen in Nederland, waarvan zo’n drie paren in de Bommelwaard. Een nest bevindt zich boven op de Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel. Van Rijkswaterstaat krijgen we geen toestemming om hier te ringen, dus we zijn blij dat de directie van Feed Valid onze deze mogelijkheid wel gaf."

Uitvliegen
Met het ringen van de vogels wordt er steeds meer bekend over de populatie en kunnen steeds meer gegevens in kaart worden gebracht. "Door het ringen weten we dat het vrouwtje van dit broedpaar vermoedelijk uit Duitsland komt", vertelt Van Tuijl. De jongen van dit paar zullen binnenkort uitvliegen en steeds verder uit de buurt van het nest gaan. "Het ouderpaar zal in de buurt van het nest blijven, maar de jongen kunnen over een half jaar zomaar gesignaleerd worden in Rotterdam, Utrecht of België."

Van Tuijl zal de komende tijd regelmatig vanaf de grond met zijn verrekijker het nest in de gaten houden. "Ze zullen uitvliegen rond de 42 dagen. Vanaf de Wakkere Dijk kun je goed zien of ze al op de rand van het nest zitten. En dan gaat het snel! Dus de kans is groot dat je het moment mist", aldus Van Tuijl. "Dit moment en ook alle bijzondere waarnemingen in natuurgebied Het Munnikenland zijn zeker de moeite waard om na het werk even vijf minuten voor om te rijden!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden