Het motto voor de komende tijd is voor Bas Noorloos duidelijk. 'Samen 1,5 meter rollend naar het nieuwe normaal'.
Het motto voor de komende tijd is voor Bas Noorloos duidelijk. 'Samen 1,5 meter rollend naar het nieuwe normaal'.

Wat is nu het 'nieuwe normaal'?

Kan niet stil kunt zitten, werkt in de buitenschoolse opvang, is trainer en coach van een sportclub én sport zelf heel graag: dat is een korte samenvatting van het cv van Bas Noorloos. Hoe ervaart hij de maatregelen rondom de coronacrisis? Als doener, denker, maar ook realistisch mens hoopt hij dat positieve nieuwe ontwikkelingen behouden worden.

door Jetty Duister

Poederoijen - Interviewen op afstand. Het kan makkelijk, maar het is minder persoonlijk. Toch lukt het Noorloos om zijn mindset en gevoel goed te verwoorden. “Genieten is iets moois en dat kan. Vooral de eerste week was het een bizar verhaal. In mijn dagelijks leven thuis merk ik het minder. Vrij wonend in Poederoijen is dat makkelijk praten. Ik ken zeker verhalen van mensen die het zwaar hebben, maar gelukkig nog geen schrijnende gevallen. Er is beslist een vorm van vrijheidsbeperking. Het zit nog niet in je systeem dat er een nieuwe 'normaal' is. Daar moet je naar toe groeien."

In zijn werk als pedagogisch medewerker werd het heel anders. Noorloos werkt bij BSO Bommelerwaard. Die was alleen open voor een paar kinderen van ouders met vitale beroepen. Vorige week mochten de basisschoolkinderen weer aan de slag. “De opvang regelden we in samenwerking met De Kanteel. Als sport BSO hadden we nog niet eerder samengewerkt. We zijn ingehaakt op hun vraag en daar ontstaan dan nieuwe dingen uit. Qua uren was dat veel minder en ook bij River Skate Team kon ik geen skeelertrainingen geven. Ik moet bezig zijn en dat lukt mij prima. Bij een bedrijf dat ik al lang ken ben ik aan de slag gegaan als stratenmaker en in de avond alleen zelf sporten is ook geen probleem.” En dan hebben we het nog niet over de schrijver Noorloos. Wie zijn facebookpagina volgt, kan met regelmaat verhalen en gedichten lezen. Kortom multidisciplinair en flexibel inzetbaar. Dat is, zeker in deze vreemde tijd, een pré.

Unieke wedstrijd afgelast
Op 4 juni zou River Skate Team een landelijke skeelerwedstrijd organiseren voor jeugd én pupillen, en dat laatste is uniek. Volgens KNSB verdiende de Zuilichemse club de toewijzing vertelt de best trotse Noorloos. “Veel skeelerwedstrijden worden in het noorden verreden. Wij hebben wel vaker regionale en gewestelijke competities georganiseerd. Paul Palmer en Stienus-Jan van Maaren zijn echte kartrekkers geweest in district zuid. Rene de Klein, een bondsbestuurder, heeft zelf bij ons gereden en zag dat wij alles goed voor elkaar hebben. Loon naar werk en dan is het zuur dat het nu niet doorgaat. Maar ik ga ervan uit dat we later weer op de kalender staan.” Trainer/coach Noorloos heeft vorige week de kinderen tot en met 12 jaar weer skeelerles kunnen geven. Binnen de lijntjes, op vaste uren, en met regels voor deelnemers en de ouders. Maar hoe fantastisch is het om weer te kunnen trainen.

Skeelertrend
Stehmann Sport in Zaltbommel is naamgever van de jaarlijkse regionale jeugdcompetitie. Zouden zij het merken? Naast fietsers zie je meer mensen op de skeelers. “Ja, écht schaatsen kan steeds minder. Bij mij staat skeeleren hoog op één, boven het mountainbiken en wielrennen. Dat enthousiasme probeer ik over te brengen op onze leden. Tips voor beginners? Denk aan bescherming, vooral de helm. Een paar schaafplekken zijn niet zo erg. Maar hoofdwonden wil niemand. Vallen kan altijd. Het is een risicosport, maar je wil geen onnodige patiënten op de IC. Begin gewoon rustig, kijk naar instructiefilmpjes van de KNSB of schaatsen.nl.”

Geen persoonlijk contact, dat is iets dat als bijzonder moeilijk wordt ervaren. In de afgelopen periode heeft Noorloos online trainingen gegeven. Zo hield hij op afstand contact met de leden. Zijn unieke stijl is een verademing. Wat gaat Noorloos onthouden van deze crisis tot zover? “Het openen van de scholen ontlast ouders. De kinderen vinden de school minder stom en zijn blij hun vriendjes weer te zien. En het is natuurlijk leuk te horen dat de kids mij gemist hebben. Nog even, dan kunnen ook anderen weer komen trainen bij River Skate Team." En wat zou het mooi zijn als hij volgend jaar de skeelermarathon van Londen en Berlijn wél kan rijden. "Ik had me ingeschreven voor deze grootste wedstrijden die voor de hardlopers in het programma zit. Het zou fijn zijn als we zo snel mogelijk naar het nieuwe normaal kunnen. Dat is voor mij het oude normaal, met daaraan toegevoegd de goede dingen en positieve samenwerkingen die zijn ontstaan.”

www.riverskateteam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden